Gutorfölde

2016.01.04. 18:13

Két új hidat emeltek, a kerékpáros turizmusra is építenének a jövőben

Gutorfölde - Decemberben pótolták a 2014 szeptemberében lezajlott árvíz során megrongálódott és tönkrement hidakat a település központjában.

Korosa Titanilla

Több térségbeli községhez hasonlóan Gutorfölde is jelentős károkat szenvedett a 2014-es, őszi árvíz során. A településen nemcsak az utakat kellett helyreállítani, hanem a központban, a művelődési házzal szemben található két hidat is újjá kellett építeni, mivel egyiket jelentősen megrongálta, a másikat pedig teljesen elmosta a víz.

- Vis maior támogatásra nyújtottunk be pályázatot, ebből sikerült a hidakat is újjáépíteni - mondta Nyakas István polgármester. - A két faszerkezetű híd mondhatni régi volt már, hiszen 30-40 évvel ezelőtt készültek. A 3,6 millió forint pályázati támogatásból 2 milliót fordítottunk a korábbiakhoz hasonló megjelenésű, kialakítású hidak megépítésére. Az új szerkezetek teherbírása 5 tonna és teherautóval is lehet rajtuk közlekedni. A munkálatokat helyi kivitelezők végezték el.

A helyi kivitelezők, Kis László (balra), Farkas Martin és Farkas Tibor (jobbra) egyeztetik az új hidak befejező munkálatait Nyakas István (középen) polgármesterrel
Fotó: Korosa Titanilla

A polgármester hozzátette: az egyik hidat teljesen elvitte az árvíz, viszont a másikon még gyalogosan lehetett közlekedni, most viszont mindkettőt kicserélték, így hosszú távra megoldották a község központjában a közlekedést.

- A művelődési házzal szemben a hidakon át lehet megközelíteni két önkormányzati ingatlanunkat is - magyarázta. - Ezek közül egyiket úgymond megörököltük, az itt élő idős lakó temetési költségeit vállaltuk át, cserébe a család az önkormányzatnak adta a házat. Ezt a régi típusú épületet - ami helyi védettséget is élvez - szeretnénk a jövőben felújítani és tájházzá alakítani. A szomszédos, szintén önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant pedig vendégházzá kívánjuk alakítani, illetve szeretnénk itt létrehozni egy kerékpárkölcsönzőt is. Úgy látjuk, a térségben egyre népszerűbb a biciklizés, a kerékpáros turizmus fejlődőben van, a környék pedig alkalmas arra, hogy még több kerékpáros látogatót vonzzon. Így reméljük, nem marad a kölcsönző és a turistaház sem kihasználatlanul - zárta Nyakas István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!