2017.07.27. 16:17
Ezüstérmet nyert a gyenesdiási kreáció, a maracujás csokifagyi a nemzetközi versenyen
Somogyi Renáta "Il mio Cioccolato" kreációja lett a második helyezett a fagylalt világbajnokság (Gelato World Tour) európai döntőjén, így ősszel ez a fagyi fogja képviselni Magyarországot a világbajnokságon.
A hideg nyalánkságok kontinensviadalát a hét elején rendezték meg az olaszországi Bolognában, ahol a korábbi hazai döntő eredménye alapján három magyar fagylaltozó is versenybe szállt. Fekete teás málnát készített bergamottal és pisztáciával a székesfehérvári Damniczki Cukrászda képviseletében Damniczki Balázs, epres-málnás mascarponét a dunaharaszti Marcella Cukrászda munkatársa, Karl Zsolt.
A gyenesdiási Somogyi Renáta (Bringatanya) ezüstérmet nyert az európai döntőn.
- A versenyen nem a fagyizót, hanem magát a fagylaltot kell nevezni. Ami továbbjutott a magyar fordulón, kötelező volt továbbvinni erre az európai versenyre. Az én fagyim Nyugat-Afrikából származó, 70,5 százalékos étcsokoládéból készült, ezt a dél-amerikai maracuja gyümölccsel párosítottuk, karamellizált ostyalapokkal és saját készítésű csokoládéöntettel – mesélte Somogyi Renáta.
A nemzetközi trendekkel kapcsolatban azt tapasztalta, hogy a versenyzők legtöbbje próbálta saját országa jellegzetes ízeit bemutatni, minél több saját termesztésű és készítésű alapanyagot felhasználni. A döntőn egy óra alatt kellett elkészíteni a fagyikat. Húsz pontot lehetett kapni a kinézetre, ötvenet az ízre, harmincat az állagra és be is kellett mutatni a kreációkat.
Somogyi Renáta az eredményhirdetésen
Fotó: Somogyi József
Az első egy holland versenyző mézes-joghurtos fagyija, melybe eper és dió is került, a harmadik egy görög fagylaltkészítő sós karamellás, mogyorós hideg nyalánksága. A gyenesdiási maracujás étcsokoládéfagyival együtt e kreációk, illetve készítőik is megmérkőznek a szeptemberi, Riminiben megrendezendő világbajnokságon.