Gazdaság

2017.03.09. 20:40

Hét és fél mázsa háromnyaras pontyot telepítettek

Megtartotta első idei haltelepítését a kezelésében lévő zalai horgászvizeken a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.

Gyuricza Ferenc

Szerda délelőtt előbb a dél-zalai Kerkaszentkirályra érkezett meg a fogható méretű háromnyaras pontyokat szállító teherautó, majd onnan Kerkafalvára mentek tovább. Előbbi helyszínen három mázsa halat tettek a Kerka holtágaból kialakított állóvízbe, a Kéthatár-tóba pedig ezúttal 4,5 mázsa került. A telepítés miatt mindkét helyen szombaton reggel 6 óráig általános horgászati tilalom van érvényben.

- Ez csak az első telepítés, az év során lesznek továbbiak is - magyarázta Kálmán Elek, a Kéthatár-tó Horgászegyesület elnöke. - A szezon kezdetére ez elegendő, mert így is nagyon szép az állományunk.

Tóth Emil, a vasi szövetség munkatársa a kerkafalvai telepítésen
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egyesületi elnök hozzátette, a kerkafalvai tó gazdag a halfajokban, a ponty mellett sok amur is van a vízben, melyek fontos szerepet játszanak a vízinövényzet elburjánzásának meggátolásában, s igen szép a balin-, illetve a süllőállományuk is. Vannak kapitális méretű halak, hét kilogramm feletti pontyok, süllők, tíz kilós amurok akadtak horogra, melyeket rögtön vissza is eregettek a tóba. Hasonlóan gazdag a tó keszegben, itt már elviteli tilalom vagy súlykorlát sem gátolja a horgászszenvedély érvényesülését.

- A tagság is nagyon szépen alakul, a tavalyi esztendőt 104 fővel zártuk, ennyi horgászunk még sosem volt - folytatta az elnök. - A korábbiakhoz képest változás, hogy kétféle területi engedélyt adunk ki, a horgász maga dönt arról, hogy csak helyben akar hobbijának hódolni, vagy Kerkaszentkirályon is. Ez utóbbira a kombinált területi jegy nyújt lehetőséget.

Kerkafalván a kialakult hagyományok szerint május elsején tartják az első versenyt, ami egyben a vasi szövetség pontgyűjtő sorozatának első rendezvénye is. Ezt megelőzően, várhatóan március végén környezetvédelmi napot tartanak a tónál faültetéssel, egyéb aktuális munkákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!