Gazdaság

2017.02.19. 15:20

Kezdeményezik a hal és a vad áfájának csökkentését is

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy a jövő évi költségvetés tárgyalásakor a kormányban kezdeményezni fogja a vadhús és a hal forgalmi adójának 5 százalékra csökkentését.

Hajdu Péter

Mindkét ágazatban örömmel fogadták a hírt. A tervet valószínűleg nem lesz nehéz megvalósítani. A két ágazat forgalma más termékekhez képest alacsony, az adókiesés alig terheli majd meg az állami költségvetést.

- Természetesen várjuk ezt az intézkedést. A vadhús egyébként is egy magasabb árfekvésű termék, és ezen még rajta van a jelenlegi 27 százalékos forgalmi adó, ez nagymértékben csökkenti a fogyasztást, a vadhús iránti keresletet - mondja Szabó Antal, a zalaegerszegi vadhűtőház vezetője. - A belföldi fogyasztás egyébként nem jelentős vadhúsból. Ezt az értékes húsféleséget a kiskereskedelmi forgalomban elsősorban csomagolva, fagyasztva lehet kapni, húsrésztől függően kilónként körülbelül 1 ezertől 4 ezer forintig terjednek az árak. A kérdés csak az, amit még nem tudunk, hogy mire vonatkozik majd az áfa-csökkentés, ha bevezetik. A vadhúsra szőrben-bőrben, vagy a készterméket, a tőkehús árát is csökkentik? Felvásárláskor jelentős az áfatartalma a vadnak. Nálunk egy szezonban gyakran 30-40 millió forint áll áfában, amit majd vissza lehet igényelni. Tehát ez esetben is nagyon szerencsés lenne az adócsökkentés, mert nem lenne szükségünk akkora forgótőkére, mint most - mondta a feldolgozó vezetője.

Salamon József, az egerszegi vadfeldolgozó felvásárlási vezetője minősíti, majd feldolgozásra készíti elő a beszállított lőttvadat
Fotó: Pezzetta Umberto

Szabó Antal érdeklődésünkre hozzátette még, hogy a friss vadhúst tőkehúsként szinte kizárólag a vendéglátósok vásárolják, a belföldi vadhúsfogyasztás döntő része a vendéglői forgalomban realizálódik. A lakossági fogyasztás minimális. Mint elmondta, az egerszegi feldolgozó forgalmának 90 százaléka export, és csupán 10 százaléka fogy el a hazai éttermekben, illetve az áruházi hűtőpultokból.

Hasonlóan vélekedik dr. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Aquakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke a halak kapcsán.

- Érdekvédelmi szervezetünk már több éve kezdeményezte a hal áfacsökkentését, hasonlóan a sertés és a baromfi ágazathoz, 5 százalékra. Lépéshátrányba kerültünk az említett vezető húsipari ágazatokhoz képest. A hal volumene a magyar állattenyésztési termékek összességének csak mintegy 3-3,5 százaléka. Tehát ez a lépés az állami költségvetésnek nem jelentős tétele. A teljes haltermék kiskereskedelmi forgalma 23-24 milliárd forint az országban, ennek az áfájáról van szó, mintegy 5 milliárd forintról. Ebbe beleértendő a tengeri import, az édesvízi halak, a Magyarországon előállított elsődleges termékek. Mivel az idei költségvetést már elfogadták, azt remélhetjük, hogy 2018. január 1-jétől csökken a hal és a vadhús áfája. Reméljük ezáltal jövőre még olcsóbban kerülhetnek forgalomba a halak is. Legalább tizenöt százalékot kapnak meg a fogyasztók az áfacsökkentés különbözetéből. Bízunk abban, hogy ettől az intézkedéstől tovább nőhet az országban a halfogyasztás. Ez azért is fontos, mert annak ellenére, hogy a rendszerváltástól máig megduplázódott a fogyasztásunk, az EU-ban még mindig utolsók vagyunk - mondta dr. Németh István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!