Gazdaság

2015.06.16. 11:59

Már hordókban van az akácméz

Alsónemesapáti – Több éve vagy a hideg, vagy a forróság, illetve a viharos idő tette tönkre az akácvirágzás időszakát. Néhány hete elvirágzott a méhészek számára oly fontos növény, aminek méze, az árakat tekintve a méhészek legfőbb bevételi forrása. Már hordókban áll a kipörgetett akácméz, de mennyi?

Hajdu Péter

– Az idei akácméz pörgetés közepes termést eredményezett. A korai akácvirágzáskor a méhcsaládok fejlettségi szintje még nem volt megfelelő az eredményes hordáshoz, azaz nem minden méhcsalád érte el az akácérettséget. A virágzás egyébként szépen indult rengeteg virággal. Szakaszosan virágzik, domborzattól, talajtípustól is függ az akác virágzási ideje. Zala megye déli, keleti részein, a homokosabb területeken a  méhcsaládok   elérték a csúcsot is akáchordásban, ugyanakkor a megye nyugati részein éppen elkezdtek hordani, amikor egy szerdai napon megjött a vihar, és véget vetett a hordásnak.  Ezért  a nyugati részen gyengébb lett az idei akác időszak. Itt Alsónemesapáti környékén, és délebbre közepes akácméz termésről beszélhetünk – mondta Németh Zsolt alsónemesapáti méhész.

Hozzátette,  a közepes termés az előző évhez képest jelentős javulásnak számított,        idén tavasszal      a tavalyi akácméz mennyiségnek a többszörösét hordták a méhek.

– Súlyban kifejezve ez azt jelenti, hogy a méhcsaládok 6, és maximum 15 kiló akácmézet tudtak begyűjteni az álló méhészetekben.

Arra a kérdésre, mi számít igazán jó évnek, Németh Zsolt elmondta, az az igazán jó év, amikor a méhek családonként 30 kilogramm akácmézet be tudnak gyűjteni.

– Emlékezetem szerint ez utoljára talán hat évvel ezelőtt fordult elő, amikor 32-35 kilós akácméz átlagtermésről beszélhettünk.    Azóta nem tudtunk akkora termést elérni.

Németh Zsolt alsónemesapáti méhész. Fotó: Katona Tibor

A méhészek közül sokan, főleg, ha nem hobbiról van szó, hanem abból élnek, a több mint két hete elvirágzott akác időszak után nem maradnak otthon, hanem felrakják a kaptárakat és indulnak velük tovább. Németh Zsolt 250 méhcsaládja például már  a Hanságban van.

– A gesztenye, hárs és selyemfű virágzásra vittük őket. Július végén, a napraforgó elvirágzása után hozom vissza Zala megyébe  a méhcsaládokat, de még nem haza, hanem a Kis-Balatonhoz, az aranyvessző, másnéven a szolidágó virágzására.

Mint elmondta, csak néhány gyengébb családot hagyott itthon, amelyek a nemrég kipörgetett akácméz után gyűjtögetnek a környéken található ecetfákról, kislevelű hársról, és még ami virágzót találnak. Az akácméz nagybani, hordós felvásárlási ára kilónként 1500 forint, a méhész szerint az idei közepes termés ellenére egyelőre nem mozdulnak az árak, Ő például üvegekben saját forgalmazásban  2300 forintért adja továbbra is az akácméz kilóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!