Gazdaság

2015.03.31. 17:26

Elfogadták a vagyonzárolást - Vigh László: Nem hagyhattuk

Elfogadta a parlament a brókerbotrányokban érintett vezetők vagyonának zárolásáról szóló kormánypárti törvényjavaslatot.

Péter Árpád

E szerint nemcsak a cégek, hanem a tulajdonosok, a menedzsment tagjai, a felügyelőbizottságban ülők, illetve a könyvvizsgálók is teljes vagyonukkal felelnek az okozott kárért. Az így létrejövő alap arra szolgál, hogy a pórul járt befektetőket kártalanítsák. Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte: a kedden elfogadott jogszabály szerint ebbe azoknak az offshore cégeknek a vagyonát is be lehet vonni, amelyeket arra használtak fel, hogy a pénzt eltüntessék.

– Nem hagyhattuk, hogy az emberek sokszor egy egész élet munkájával megtermelt megtakarításait eltüntessék – fogalmazott a kormánypárti honatya. – Van olyan vezető, akinek már semmi sincs a nevén, de a gyanú szerint külföldi bankszámláin s rokonai érdekeltségeiben sok pénzt van. Ennek felderítése természetesen a rendőrség és az ügyészség feladata. Nyolcszáz gigabájt adatot foglaltak le, ezek feldolgozása már megkezdődött.

Vigh László emlékeztetett, a Buda-Cash- és DRB-ügyben érintett befektetők és betétesek többségének kártalanítása már megkezdődött, s az a cél, hogy a létrejövő vagyonalap segítségével mindenki visszakapja a pénzét.

A kormánypártok által benyújtott, a vagyonok zárolására vonatkozó javaslatot 157 képviselő támogatta, 12 viszont ellenezte a büntetőeljárási, valamint a bírósági végrehajtási törvény módosítását. Nemmel LMP-s, valamint független képviselők – köztük Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varju László és a nemrégiben Veszprémben megválasztott Kész Zoltán – voksoltak.

Elfogadta a parlament a vagyonzárolási javaslatot - érvek és ellenérvek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!