Gazdaság

2015.03.12. 14:56

DRB: nem érintett zalai önkormányzat

Zalaegerszeg - Nincs olyan Zala megyei önkormányzat, amely a DRB-csoport bankjainál vezetett volna számlát, így egyetlen zalai helyhatóság sem szorult kormányzati támogatásra.

Péter Árpád

A jegybank a Buda-Cash brókerház tulajdonosaival szorosan összekapcsolódó DRB-csoporthoz tartozó négy banknál korábban korlátozta a betétkifizetést és felügyeleti biztosokat rendelt ki, így az ügyfelek jelenleg sem férhetnek hozzá a pénzükhöz. Őket az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja, amely első körben 103 milliárd forintot fizet ki az érintetteknek.

Több önkormányzat is a DRB-nél vezetett számlát, köztük azonban nincs zalai, erősítette meg értesüléseinket a Nemzetgazdasági Minisztérium, így emiatt egyetlen, a megyében található település sem szorult kormányzati segítségre. Azonban a szomszédos megyékben, így például Somogyban is több helyhatóság van, amely a DRB-ügy miatt nem fér hozzá a pénzéhez.

Az NGM lapunk kérdésére válaszolva közölte, a kormány felelősséget vállalt a Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetbe került pénzintézeteknél számlát vezető állami és önkormányzati intézményekért. Már megszületett az a kormányhatározat, amely a helyhatóságok működőképességének megőrzéséhez mintegy 245 millió forint rendkívüli támogatást biztosít. Ezt az összeget 67 helyhatóság között osztották szét, amelyeknél márciusban problémát okozott volna a bér- és segélyfizetés.

A kormány lehetővé tette azt is, hogy a további a segélyfizetéshez szükséges kincstári utalásokat már ne a Buda-Cash-csoport pénzintézeteihez utalja az Államkincstár, hanem az adott önkormányzat által választott más számlára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!