Gazdaság

2015.02.27. 19:04

Közös a cél: fejlődjön a település

A vállalkozások és kistelepülések támogatása, a helyi fejlesztési lehetőségek egyaránt szóba kerültek azon a fórumon, melyet a türjei önkormányzat szervezett a helyi vállalkozók számára.

Keszey Ágnes

A türjei önkormányzat célja, hogy vállalkozóbarát feltételeket teremtsen. A pénteki fórumot is azért szervezték meg, hogy a vállalkozások vezetői tájékoztatást kapjanak a tevékenységüket érintő aktualitásokról, a település és a vállalkozók között szorosabb legyen a kapcsolat. A településen két-három évtizede még több, mint száz, ma már csak mintegy ötven vállalkozás tevékenykedik.

– Költségvetésünk körülbelül 400 millió forint, az iparűzési adóból 20-30 millió forint folyik be. A településen számos fejlesztési elképzelés van: a Művelődési ház felújításának folytatása, a települési konyha és a polgármesteri hivatal épületének korszerűsítése. A vállalkozások léte a munkahelyek biztosítása miatt is rendkívül fontos. Közel másfél évtizede létrehoztunk egy ipari parkot, melynek infrastrukturális fejlesztése szükséges ahhoz, hogy vállalkozók tudjanak betelepülni és Türje versenyképes legyen. – mondta el a település polgármestere, Nagy Ferenc.

Nagy Ferenc polgármester, Kardos József, a Kardex Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a Zal-Agro Zrt. főkönyvelője és Szabó László elnök-vezérigazgató

Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a kormányzat célja, hogy ne csak a közép-és nagy vállalkozások, hanem a mikrovállalkozások is hozzá tudjanak jutni a vállalkozást fejlesztő hitelekhez, a kistelepülések pedig támogatásokhoz.

– A zalaszentgróti járás bizonyos szempontból hátrányos, szükséges, hogy több támogatáshoz jusson. A munkaerő biztosítása, a szakképzés kiemelt feladat. A vállalkozások nagy problémája, hogy nem találnak megfelelően szakképzett munkaerőt. A duális képzés ezen segíthet. Sok településen, ahol van ipari park, ott nincsenek vállalkozók, akik betelepülnének.- összegezte a képviselő.

Az országgyűlési képviselő szavaihoz csatlakozva Bene Csaba, a Zala megyei közgyűlés alelnöke kiemelte:

– A területfejlesztési tervekben az ipari parkok, az infrastrukturális fejlesztés prioritást élvez. A települések beadták fejlesztési elképzeléseket, az igényeket, ezek aktualitása most folyik.

A kisvállalkozások szempontjából pedig nagyon fontos, hogy a duális képzésben a vállalkozóknak egyre nagyobb szerepe lesz a képzésben, hiszen saját maguk munkaerejét képzik ki

Kókai Miklós. Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány menedzsere az alapítvány tevékenységét, a vállalkozások által igénybe vehető hitelkonstrukciókat mutatta be.

Kiss Ferenc, Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja a kamara tevékenységéről szólt, de sok aktuális problémát is említett.

– A duális képzés bevezetése a vállalkozókra több terhet is ró: eszközbeszerzésékre és folyamatos képzésekre is fordítaniuk kell A kisvállalkozások szempontjából fontosnak tartom, hogy a segítő családtag munkajogi feltételeit tisztázni kell. A vállalkozásoknak számos adminisztrációs feladattal is meg kell küzdeni. Ha nem kiszámítható a vállalkozói környezet, nehéz vagy lehetetlen dolgozni. Sok településen a vállalkozásokat sújtó helyi adók is nehézséget jelentenek. A döntéseket minden esetben meg kell előzni az érintettekkel való egyeztetés.

Gelencsér István, a Zalaszentgrót és Környéke Ipartestület ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy Zalában az országos átlagnál is több vállalkozás szűnt meg, ami a települések szempontjából is kritikus, mert a települési fejlesztésekre fontos forrás az iparűzési adóbevétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!