Gazdaság

2014.12.03. 18:50

Munkaerőről a határrégióban

A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok, a munkaerőképzés összehangolása kölcsönös előnyökkel szolgál a térség számára.

Arany Gábor

Erről is szóltak szerdán az egerszegi Arany Bárány Hotelben, ahol a horvát, szlovén és magyar munkáltatói tapasztatalatok mellett a gazdasági helyzet került terítékre. A második alkalommal megrendezett trilaterális találkozón Borsos József, a megyei munkaügyi központ igazgatója arról is beszélt előadásában, hogy az ezredforduló után a zalai keresetek az országos átlag alá csökkentek. Egyes területeken 70 százalékig. Ennek oka, hogy túlsúlyba kerültek a csekély hozzáadott értékkel, kis jövedelmezőképességgel működő, ezért alacsony bért fizető vállalkozások. Cél, hogy a hagyományosan jól teljesítő területeken például a gépészetben működő vállalkozások kapjanak fejlesztési lehetőséget. Ez a beszállítói kört is erősíti.

A jelen munkaerőpiaci folyamatokról elmondta, megyénkben már az országos átlaghoz képest 4-5 százalékponttal jobb a foglalkoztatási ráta. Nőtt a bejelentett és a támogatást nem igénylő álláshelyek száma. Idén már ezerrel több az előző évhez képest, és megközelítette a 9400-at. Mind kevesebb az a munkaerő, amelyik komolyabb, előzetes felkészítés nélkül kiközvetíthető.

Elhangzott, a három ország munkaügyi szervezetei, valamint gazdasági kamarái közösen igyekeznek a vállalkozások kapcsolatait erősíteni. Összehangolják a pályaválasztásra és -orientációra, a munkaerőre, illetve a képzettségre vonatkozó elvárásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!