Gazdaság

2014.09.10. 15:15

Felcímkézik a porszívókat

Zalaegerszeg - Szeptembertől egy uniós előírás szerint az újonnan forgalomba hozott porszívókat is energiahatékonysági címkével kell ellátni, a nagy háztartási gépekhez (mosógép, hűtő, mosogatógép, stb.) hasonlóan.

Hajdu Péter

A címke azt jelenti, hogy az unió a porszívókra is kiterjesztette az úgynevezett ecodesign szabályozást, ami környezetbarát tervezési követelményeket ír elő a készülékekre. A háztartásigép gyártókat és -forgalmazókat tömörítő CECED Magyarország Egysesülés tájékoztatása szerint porszívók esetében az elfogyasztott energia mennyisége, a porfelszívás, porvisszabocsátás, a keltett zaj és a tartósság tekinthető környezetvédelmi tényezőnek, ezek állnak a rendelet hátterében. Ez utóbbi értelmében szeptembertől már csak olyan porszívó hozható forgalomba, amelynek az éves energiafogyasztása kisebb 62 kilowattóránál, és a mért felvett teljesítménye kisebb mint 1600 watt. A változás második lépcsője 2017. szeptembertől lép életbe, amikor már csak 900 watt teljesítménnyel hozható forgalomba porszívó.

Még egyetlen porszívón sincs energia címke: Csete Attila egy korszerű készüléket mutat, egyelőre szóban tájékoztatják a vevőket (Fotó: Katona Tibor)

Az egerszegi Belvárosi Műszaki Áruházban Csete Attila társtulajdonos pontosan informált a változásról.

- A vevők közül kevesen tudják, de mi mindig elmondjuk, hogy egy porszívó esetében a szívó teljesítmény számít, nem a gépen feltüntetett teljesítmény. Nem mindig az a gép szív erősebben, amin nagyobb a feltüntetett wattszám. Nagyon kevés cég adta meg eddig a porszívója szívóteljesítményét. Az uniós energiacímke sokkal szélesebb körű információt ad majd a vevőknek, akik össze tudják majd hasonlítani, hogy melyik a hatékonyabb berendezés. A tapasztatunk egyébként az, hogy a vevők elsősorban a nagyobb feltüntetett teljesítményű gépeket keresik, azt hiszik, az szív jobban - mondta többek között Csete Attila.

Egy példával is szolgált, mutatott egy 700 wattos gépet, ami, mint mondta, sokkal erősebben szív egy 1600 wattosnál. Igaz, a legkorszerűbbek közé tartozott, és jóval drágább is volt a másiknál. Elmondta, egyelőre nincs olyan készülék, ami mellé a gyártó energiacímkét mellékelt volna. Az üzlet kínálatában 2600 wattos készülék is volt.

- A készletek erejéig el lehet adni a szeptember előtt forgalomba hozott porszívókat energiacímke nélkül, és a forgalmazóknál még jócskán van korábban bekészletezett áru - mondta.

A pontosság kedvéért azt is el kell mondani, hogy az új szabályozás nem vonatkozik a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot- az ipari és a központi porszívókra sem.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!