Gazdaság

2014.08.13. 10:35

Rekord méretűek az almák

Az idei almatermést átlagosnak mondják, ami viszont nem átlagos körülmények között termett.

Hajdu Péter

Megfelelő tavaszi kötődés után jól berakódtak az almafák, dr. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint országos szinten jó két héttel előbbre az alma érése.

– Az idei évben, úgy mondanám, egy normális termés várható, a becslések szerint mintegy 780-800 ezer tonnás terméssel. Az alma mérete elfogadható lesz a sok eső miatt, viszont a betegségek erősen támadják az almát is és a zöldség növényeket is, ami a termés minőségét is csökkenthetik. A kínálat-kereslet alakulása miatt egész szezonban nyomottak az árak. De ennek nem az az oka, hogy sok termésünk van, hanem az, hogy nem építettük ki a piacunkat. A jövőre nézve a piacépítést tartom az egyik legfontosabb dolognak – mondta többek között az ágazat szakértője.

A korai almafajták szedését már megkezdték Zala megyében, van ahol be is fejezték, mint  egy pókaszepetki kft.-ben, ahol az almaszüretet augusztus 20-a után folytatják.

– A szántóföldi növénytermesztés mellett hetvenöt hektáron almát és harminc hektáron körtét termelünk. A legkorábbi almafajtáink, a delcorf és a summerred szüretelését már befejeztük, az eddigi alma termésünk átlagosnak mondható, szépek, egészségesek az almáink. A gyümölcs megfelelő méretéhez hozzásegített bennünket a szokatlanul csapadékos időjárás. Az almaültetvényünkben korszerű öntöző berendezést szereltünk fel már korábban, de idén az időjárásnak köszönhetően nem kellett öntöznünk az almást – mondta Pál György, a kft. ügyvezetője.

Ugyanakkor, mint hozzátette, a sok esőnek hátránya is volt. Ez az időjárás kedvezett a gombabetegségeknek, mint a szakember elmondta, a növényvédelemnek ez nagy kihívást jelentett. Többször kellett permetezni, ami növelte a költségeiket.

– Idén nem lesz hiány Európában almából. Az orosz piacról kiszoruló mennyiségek és az egyes nyugati országokban meglevő magas készletek az alma árát negatívan befolyásolják – mondta Pál György.

A pókaszepetki cégnél a leszedett almát és körtét nem dobják piacra, a korszerű, védőgázas hűtőházukban mintegy 2000 tonnát tárolnak, és a télen, vagy jövőre értékesítik, amikor magasabb ára lesz.

Bognár Tibor kistermelő Zalaegerszeg szomszédságában 8 hektáros területen termeszt almát és másfél hektáron körtét.

– Információm szerint a megyében közepes termés várható, a kiskertekben inkább kevesebb, mint a tavalyi évben, mert tavaly jó termés volt, ami megterhelte a fákat és most sokfelé kihagynak. A minőséget és a gyümölcs tárolhatóságát ronthatja a sok eső. Idén sajnos nagyon sokat kellett permetezni, ha valaki meg akarta védeni a termését. Mi egy hét múlva kezdjük az almaszüretet, a gála fajtával. Még annyi elmondható, hogy rekord nagyságúak az almák – közölte a termelő.

 

A piacépítés célterületei

A terméktanács elnöke a piacépítést tartja az ágazat legfontosabb ügyének. Kérdésünkre, hogyan, milyen irányban kell ezt elképzelni, dr. Mártonffy Béla elmondta, célzott exportmarketinget kell csinálni kormányzati és európai támogatással, aminek az egyik fontos területe az orosz piac, amit most az embargó persze visszavet. Célterületként említette az arab világot és a Távol-Keletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!