Gazdaság

2014.07.21. 17:10

Ahol nincsenek álláskeresők

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) jelentése szerint Zalában található a legtöbb olyan település – négy – ahol egyetlen regisztrált álláskereső sincs.

Gyuricza Ferenc

Zala megye egy másik listán is az élen áll, az NFSZ kimutatása szerint a csupán egyetlen regisztrált munkakeresőjű települések rangsorában szintén Zala az első, nyolc településsel. A kedvező statisztikát némileg árnyalja, hogy minden esetben aprófalvakról, száz fő alatti településekről van szó, ahol kevés az aktív korú lakos.

Az egyik érintett település, a 65 fős Gosztola a rendszerváltás idején még elöregedőben lévő, szinte kihalásra ítélt falucska volt, ma pedig a magyar–szlovén határ menti térség egyik legvonzóbb idegenforgalmi célpontja. A községben épült ki egy wellness hotel, ami gazdasági fellendülést is hozott a falunak.

– Ha nincs a szálloda, talán a falu sem létezne már – foglalja össze a település polgármestere, Balogh Ferenc. – Így viszont büszkén mondhatjuk, hogy a régió legdinamikusabban fejlődő községe a miénk.

Gosztola 65 lakójának körülbelül 10 százaléka nyugdíjas, s ugyanilyen arányt tesznek ki a gyerekek is. Az aktív korúak mind dolgoznak, vagy saját vállalkozásuk van, vagy alkalmazottként keresik a kenyerüket. Érdekesség, hogy a szállodában mindössze egyetlen gosztolai lakos dolgozik.

– Jelen pillanatban 21 a foglalkoztatotti létszámunk – mondta Horváth-Balogh Bernadett szállodavezető. – Legtöbbjük Lentiből és környékéről való.

A szálloda vezetője hozzáteszi, az olyan kistelepülésen, mint amilyen Gosztola, nehéz megfelelően képzett, megbízható alkalmazottakra lelni. Az is tény, hogy Ausztria komoly konkurenciát jelent, sokan inkább ott vállalnak munkát, reménykedve a magasabb kereseti lehetőségben.

A munkanélküliség hiánya azonban nem teljesen árnyoldal nélküli, legalábbis az önkormányzatra nézve. Balogh Ferenc arra panaszkodik, hogy regisztrált munkanélküli személy hiányában az önkormányzat nem foglalkoztathat közcélú munkást, így azokat a feladatokat, amiket más településeken e a foglalkoztatási forma által el tudnak látni, nekik más módon kell megoldaniuk.

– Egyszerűen nem értem, miért nincs arra lehetőségünk, hogy a szomszéd község valamelyik regisztrált munkanélküli lakóját mi foglalkoztassuk közcélúként – teszi fel a kérdést.

A hivatalos nyilvántartások szerint 18 lakosú, de valójában csak 16 fős Felsőszenterzsébet szintén azon települések sorába tartozik, ahol jelenleg nincs regisztrált álláskereső. Kálmán Elek polgármester azt mondja, hét aktív korú lakosa van a községnek, akik vállalkoznak, gazdálkodnak, illetve falusi vendéglátással foglalkoznak.

Nyakas Erik 16 éves korában váltotta ki az őstermelői igazolványt, azóta hivatalosan is a családi vállalkozásban, a felsőszenterzsébeti biofarmon dolgozik. Főleg állattartással foglalkoznak. Fotó: Gyuricza Ferenc

A 25 éves Nyakas Eriket a biofarmon találjuk, egy tipikus családi vállalkozás az övék, elsősorban állattenyésztéssel foglalkoznak, s mellette egy vendégfogadót is üzemeltetnek, bevételeiket abból egészítik ki.

– 16 évesen váltottam ki az őstermelői igazolványt, de az egész gyermekkoromat végigkísérte a gazdálkodás – válaszolja kérdésünkre. Azt még hozzáteszi, a jelenlegi keretek arra elegendőek hogy négyüket – szüleit, testvérét és őt – eltartsa, de alkalmazottat már nem tudnának foglalkoztatni, hiszen az elvinné a nyereséget.

Nyakas Erik azt is hozzáteszi, ma már jellemzően teljesen lefedi a falvakat egy-egy mezőgazdasági vállalkozó, de az is előfordul, hogy nincs is a településen olyan, aki hivatásszerűen foglalkozna állattartással vagy növénytermesztéssel. Persze hobbi állattartók vannak, s olyanok is, akik kiegészítő jövedelemként tartanak néhány disznót vagy szarvasmarhát, de őket nem lehet ebbe a csoportba sorolni.

A foglalkoztatást tekintve teljesen lefedett zalai települések sorába tartozik a Keszthelyhez közeli Sénye, illetve az őrségi Magyarföld, utóbbi szintén az elmúlt néhány évben került az érdeklődés központjába. Azon nyolc település, ahol mindössze egy álláskereső személyt tartanak számon, pedig a következő: Alsószenterzsébet, Bödeháza, Dötk, Iborfia, Kerkafalva, Lendvajakabfa, Pördefölde és Pusztaapáti. Többségükben mezőgazdasági vállalkozás – hazai vagy külföldi – működik, ám mégsem ők a legnagyobb helyi foglalkoztatók.

– Bármennyire is meglepő, de a legtöbb embernek a közmunkaprogram keretében ma a vízügy ad munkát – mutat rá a helyi sajátosságokra Nemes Kálmán, Kerkafalva polgármestere, aki egyben a község mezőgazdasági vállalkozója is. – Saját magamat is beleszámítva én öt főt foglalkoztatok, s szinte mindegyikünk más faluból kerül ki, csupán ketten vagyunk helyiek. Hasonló a helyzet a szomszédos településeken is. Alsószenterzsébeten annyival másabb a helyzet, hogy a mezőgazdasági vállalkozás mellett almáskert és fűrészüzem is található, ám a település alacsony létszáma miatt ezek is kénytelenek máshol élő személyeket foglalkoztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!