Gazdaság

2013.07.16. 14:52

Jó termést ígér a kenyérgabona

Zala megye - Az árpa betakarítása befejeződött, és vége felé tart a káposztarepce aratása is. Mint Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatóságának igazgatója elmondta, az őszi árpa 4,94 tonnás átlagtermést hozott hektáronként, az utóbbi években nem volt ekkora. Kiugrónak ígérkezik a repce idei termése is.

Hajdu Péter

Összesen 15.015 hektáron vetettek tavaly ősszel káposztarepcét, az olajos magvú növény betakarításának 90 százalékán már túl vannak a termelők. A hektáronkénti 3 tonnás átlagtermés rendkívül kedvező. A földművelési igazgatóság vezetője elmondta, míg a múlt héten 102-109 ezer forint körül vásárolták a repce tonnáját, most már csak 98 ezer forint az ára. De ugyanez a helyzet a betakarított őszi árpával. E fontos takarmánygabonánk árát aratás előtt még 50 ezer forint felett jegyezték, végülis 44 ezer forint körül stabilizálódott az ára. Körülbelül megegyezik az étkezési búza árával.

A növénytermesztők helyzete most kettős. Jó termést takaríthattak be eddig, de a tavalyinál jóval alacsonyabb felvásárlási árakon. Joggal állítják, hogy a felvásárlási árak csökkenése mellett idén is tovább emelkedtek a termelési költségek. Az állattenyésztők viszont a tavalyihoz képest, a takarmányárak várható csökkenése miatt kedvezőbb időszakot remélhetnek. A napokban megyénkben is megkezdődött a búza aratása.

– Összesen 23.840 hektár a búza zalai vetésterülete, és a gazdálkodók eddig 875 hektárról aratták le. A legelején tartunk a búzaaratásnak, így az első, 5,13 tonnás hektáronkénti átlagtermés még nem mérvadó. Ez nagyon jó termés lenne, de nem mérvadó, mert még változni fog – mondta Horváth Gyula igazgató.

A búzaárak alakulásával kapcsolatos érdeklődésünkre elmondta, gyors ütemben csökkent az étkezési búza ára, és közelített az árpához, 44.500 forinttal. Hozzátette, a takarmánybúza 40.500 forint volt, sőt, egy termelő szerint 38 ezer forintot fizettek érte.

A hétfői eső miatt kedden sokfelé szünetet tartottak az aratók. Csesztreg határában láttunk kombájnokat, ahol Bécs Róbert családi gazdálkodó aratott egy 35 hektáros táblát. A termelő elmondta, az első tapasztalatok alapján jó minőségű lesz az étkezési búza. Lehetősége van exportra is, de előbb megnézik a hazai malmok árajánlatát.

Porpáczy Szilárd, az egerszegi Első Zalai Takarmányipari Kft. vezetője szerint széthúzódott idén az aratás..

– Hétfőn érkezett be az első búzaszállítmány, de vannak partnerek, akiknek majd csak két hét múlva érik meg, mi még augusztusban is várunk búzát. Az első szállítmány egyébként kitűnő minőségű étkezési búza volt, és a termelő szerint a mennyisége is jónak ígérkezik - mondta első tapasztalatáról a felvásárló cég vezetője.

A keszthelyi termelésszervező integrátor cég, a több megyére kiterjedően működő Agrokem Kft. vezetője, Simonfalvi Elemér elmondta, komolyabb mennyiséget eddig a Somogy megyei partnereik arattak. Elsősorban későbbi érésű, osztrák és német fajták termeltetésével foglalkoznak, melyeknek döntő részét Olaszországba exportálják. E fajtákból Zalában még később kezdődik az aratás, csak próbaképpen, a beltartalmi értékek becslése érdekében vágtak le előre kisebb területeket. Somogyi példák kapcsán e fajtákból kiugróan magas, hektáronkénti 7 tonnás termésátlagokat említett az Agrokem Kft. vezetője.

Miért nem szerződtek a kereskedők

Simonfalvi Elemér, az Agrokem Kft. vezetője az árcsökkenésre érdekes észrevételt tett. Szerinte tavaly a kiugróan magas piaci árak miatt sok termelő, a vis maior törvényre hivatkozva nem teljesítette a szállítást az előre leszerződött, alacsonyabb áron. Ezt persze nem lehet bizonyítani, de véleménye szerint ennek is köze van ahhoz, hogy a kereskedők idén egyáltalán nem szerződtek előre a termelőkkel, és hasonló helyzet várható a napraforgó és a kukorica betakarítás idején is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!