Gazdaság

2013.05.13. 16:33

VOSZ fórum Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Vállalkozói fórumot tartott hétfőn a Vállalkozók Országos Szövetségének Zala Megyei Szervezete. A munkaadók szervezete által összehívott rendezvényen megjelent Gaskó István, a Liga Szakszervezet elnöke is.

Hajdu Péter

A fórum ugyanis, amellett, hogy különböző területekről hasznos információkkal szolgált a megjelent vállalkozások képviselői számára, (a megyeszékhely vállalkozói kapcsolatairól, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány programjairól, a NAV ellenőrzési gyakorlatáról és a VOSZ nemzetközi kapcsolatairól), a Liga vezetője által szorgalmazott együttműködés beindítását célozta, a Szociális párbeszéd erősítése Magyarországon címmel. A fórum végén felszólaló Gaskó István bejelentette, a Norvég Szociális Alap pályázati támogatásával megvalósított rendezvényen munkaadók és munkavállalók számára közös érdekek alapján együttműködést szerveznek. A szakszervezeti vezető elmondta, a VOSZ és a Liga között jó az együttműködés, hiszen a munka világában egymás nélkül semmire sem mennének.

Az eddig elért kölcsönös sikerek között nevezte az új Munka Törvénykönyvét, amely inkább a munkaadói oldal sikere. Gaskó István hozzátette, a Munka Törvénykönyve bevezetésekor sokkal erősebbek voltak a munkaadók, a munkavállalók számára az volt a kérdés, huszonötöt kapjanak a deresen vagy megelégszenek öttel, s reményét fejezte ki, nem is tarthatók majd sokáig a jelenlegi munkatörvények. Elmondta, az NFÜ-nél jelenleg is egy 1,6 milliárd forintos közös pályázati projektje fut a Liga Szakszervezetnek és a VOSZ-nak. A Liga munkavállalókat akar beszervezni a  szakszervezetbe, és szervező tevékenységüket felajánlotta a munkáltatók szövetségének is. A Liga megyénként 2 szervezőt állít munkába. Egy jogászt és egy közgazdászt, akik a vállalkozásokat járják végig, s az ott dolgozó munkavállalókat megpróbálják beszervezni a Liga Szakszervezetbe. Ha a másik oldal igényli, akkor a nem VOSZ-tag vállakozások beszervezését is vállalják a vállalkozók szövetségébe. Többek között ehhez kérte a zalai vállalkozások támogatását.

Gaskó István kijelentette, azt tekintik sikernek, ha országosan két év alatt 100 ezer embert be tudnak szervezni, s eközben konfliktuskezelő és képzési szolgáltatásokat ajánlott fel a VOSZ számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!