Gazdaság

2013.05.14. 14:04

Idén is felajánlható az adó 1+1 százaléka

Tizenhetedik éve van lehetőségük az adófizető magánszemélyeknek arra, hogy a befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékának sorsáról rendelkezzenek.

Hajdu Péter

Közeleg az szja-bevallás határideje, s a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága arról tájékoztatta a Zalai Hírlapot, hogy tavaly a nyugat-dunántúli régióban 472,9 ezer adófizető magánszemély 2011. évi személyijövedelemadó-bevallását, illetve elszámolását dolgozták fel. A nyugat-dunántúli régióban közülük 356 900-an nyilatkozhattak volna az adófelajánlásról, s 221 746 magánszemély élt a lehetőséggel.

A jogosult szervezeteknek két csoportja van, az egyik kedvezményezetti kört az érvényes technikai számmal rendelkező egyházak és kiemelt költségvetési előirányzatok, a másikat a civil szervezetek alkotják. Az adófizetők az adójuk 1+1 százalékának felajánlásával idén is hozzájárulhatnak a megjelölt civil szervezet, egyház vagy költségvetési előirányzat céljainak megvalósításához. A megjelölhető kiemelt költségvetési előirányzat idén - az előző évekhez hasonlóan - a Nemzeti Tehetség Program (technikai szám: 1823).

Annak érdekében, hogy a felajánlott adórész célba érjen, a feltételek fontosságára hívja fel a figyelmet az adóhatóság. Ugyanis kizáró ok az szja befizetési határidő (május 21.) elmulasztása, a kedvezményezett adószámának téves feltüntetése, és még sok más. A további szabályokról NAV honlapján az Információs füzetek menüpont alatt tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!