Gazdaság

2013.02.26. 16:35

Tavaly nőtt az adóbevétel

Közös sajtótájékoztatón ismertették kedden a Nyugat-dunántúli Régió 2012-es, adózással és vámügyekkel kapcsolatos tevékenységét, eredményeit.

Hajdu Péter

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója, Varga Lászlóné sajtótájékoztatójában többek között ismertette, hogy tavaly a kiemelt adónemek (áfa, szja, tb) együttes bevételeinek összege 358,6 milliárd forint volt, amely 15,1 százalékkal, több mint 47 milliárd forinttal meghaladta az előző évi adóbevételeket. Ezen belül mindegyik adónemnél növekedés volt tapasztalható 2011-hez viszonyítva. Általános forgalmi adó címén 156,2 milliárd forintot fizettek be, amely 16,7 százalékkal, 22,3 milliárd forinttal volt több a korábbinál, sőt az országosan mért 10,8 százalékos áfabevétel-növekedésnél is. Az előző évhez képest a legnagyobb növekedést, 63 százalékot Zala megyében mérte az adóhatóság. Ezt követi Vas megye 55,9 százalékos, illetve Győr-Moson-Sopron megye 54,8 százalékos növekedéssel.

A nettó személyi jövedelemadó összege 2012-ben 85,9 milliárd forint volt, amely 23,2 százalékkal, 16,2 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál, és jóval meghaladja a 8,4 százalékos országos növekedést is. Az előző évhez viszonyítva a legnagyobb mértékű növekedés az szja tekintetében is Zala megyében jelentkezett, 4,5 milliárd forint plusszal.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjait megillető adó- és járulékbevétel címén  2012-ben 208,7 milliárd forint teljesült a Nyugat-dunántúli Régióban, amely 3,7 százalékkal, 7,5 milliárd forinttal haladta meg az előző évi teljesítést.

A régióban működő vállalkozások üzleti forgalma 5,2 százalékkal növekedett, és a külpiaci értékesítés alakulásának köszönhetően meghaladta a gazdasági válság előtti időszak eredményét.

Az eva alanyok száma tavaly év végén 5156 volt, 1518-cal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az év utolsó hónapjában több mint 1000 adózó lépett ki az eva hatálya alól, közülük többen – élve az új adózási forma lehetőségével – bejelentkeztek a KATA hatálya alá.

A régióban 6323 jogerőre emelkedett ellenőrzéssel tavaly 25,5 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel az ellenőrök. Az elvégzett vizsgálatok eredményeként összesen 84 esetben került sor adószám felfüggesztés, 74 esetben pedig adószám törlés kezdeményezésére. Fokozott adóhatósági felügyelet alá 40 vállalkozást vontak, melyből 27 Győr-Moson-Sopron, 2 Vas, 11 pedig Zala megyei illetékességű.

A NAV regionális vám- és pénzügyőri főigazgatósága tájékoztatása szerint tavaly a költségvetési előirányzatként megszabott 31 milliárd forintot 17,4 százalékkal teljesítette túl a régió, 37,5 milliárd forint bevételt biztosítva az állami költségvetés számára. Ez az előző évi eredményekhez képest mintegy 9,6 százalékos növekedést mutat. A legjelentősebb bevételi forrás 14,3 milliárd forinttal az import áfa, míg azt követi a 13,5 milliárddal a jövedéki adó. A vámosok 4.535 esetben tártak fel jogsértést, illetve folytattak eljárást, több mint 410 millió forint értékre vonatkozóan. és összesen 780,7 millió forint bírságot szabtak ki. A nyugat-dunántúli régiót átszelő transzeurópai közlekedési folyosókon nemcsak csempészett cigaretták kerültek lefoglalásra, hanem a hamis akkumulátoroktól kezdve, az arany ékszereken át, a hamis ruházati termékekig minden előfordult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!