Gazdaság

2013.02.07. 17:46

Az adóhatóság 2013-as vizsgálatainak fő irányai

Zalaegerszeg - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette az idei ellenőrzések fő irányait. A Zalai Hírlapot a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője, Kovács Mária tájékoztatta.

Ebből többek között kiderül, az előző évhez hasonlóan az adóellenőrzéseket megalapozó kockázatelemzés, és a kiválasztás fókuszában egyrészt az adózói életút különböző szakaszaihoz (alakulás, működés, átalakulás, megszűnés) köthető kockázati tényezők, másrészt kockázatos adózói kapcsolatok állnak.

- A fiktív számlákon alapuló adó-visszaigénylések megakadályozása érdekében nagy jelentőségűek a kockázatkezelésben a belföldi áfa-összesítő jelentés adatfeldolgozásából rendelkezésre álló információk. Stratégiai célkitűzés, hogy az ellenőrzés koncentráltan, a jelentős kockázatot hordozó adózókra irányuljon, de előtérbe kerülnek az aktuális gazdasági folyamatok is. Ezért az utólagos adóellenőrzések körében a rövidebb, tehát az elrendelés évét, és azt megelőző 1-3 évet érintő időszakra vonatkozó ellenőrzéseket kell előtérbe helyezni - tájékoztatott a szóvivő.

Forgalom a NAV egerszegi igazgatóságán. Mint Kovács Mária szóvivő tájékoztatott, továbbra is ellenőrzésre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek nem tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek

Továbbra is ellenőrzésre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek nem tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek, gyakran változtatják székhelyüket, illetékességüket, tulajdonosi körüket. Hasonlóan az adóminimalizálók, a tartósan veszteségesek, vagy akiknél adócsalásban, láncértékesítésben való részvétel gyanúja merül fel.

- Mivel a költségvetés legjelentősebb adóbevétele az általános forgalmi adóból származik, kiemelt feladat az utólagos ellenőrzéseken belül az áfa-ellenőrzések számának növelése - hívta fel a figyelmet.

A már tavaly júliustól fordított adózás alá eső mezőgazdasági termékek értékesítésének áfa ellenőrzését idén kiterjesztik a különleges jogállású adóalanyokkal folytatott kereskedelemre, valamint az április 1-jétől a fordított adózás körébe vont további ágazatok, így a sertés és takarmány kereskedelem vizsgálatára is.

A helyszíni vizsgálatok, adatgyűjtések elsősorban a tulajdonosváltással, és az illetékességváltással érintett adózókra irányulnak. A számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének vizsgálatában, a foglalkoztatotti ellenőrzésekben, az árueredet, illetve leltár vizsgálatokban pedig nő a NAV vámszerve által önállóan végezhető ellenőrzések aránya. Nagy szerepet kapnak a kiutalás előtti ellenőrzések a jogosulatlan visszaigénylések megakadályozása érdekében. Az adóbevallások utólagos vizsgálatának fontos célja pedig a fiktív számlázás, a körbeszámlázás és az értékesítési láncok felderítése. Vagyonosodási vizsgálatra elsősorban az adócsalás gyanús ügyletekkel érintett, és a jelentős hátralékkal felszámolt cégek képviselői körében kerül sor.

A tevékenységek alapján a szolgáltató szektor és a nagykereskedelem, különösen a cukor, édesség, élőállat- és húskészítmény, az elektronikai, számítástechnikai eszközök nagykereskedelme kerül kiemelésre. De fokozottan ellenőrzik a használt cikk bolti kiskereskedelmét, a biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységgel foglalkozó vállalkozásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!