Gazdaság

2012.10.24. 04:06

Emelkednek a nyugdíjak

Zalaegerszeg - A tervezettnél magasabb infláció miatt kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a napokban a kormány. A lépés a mintegy 80 ezer zalai érintett esetében átlagosan 1280 forint pluszt jelent havonta, novemberben azonban nagyjából 14 ezerrel hoz majd többet a postás.

Varga Lívia

– 1,6 százalék az emelés mértéke, amit novemberben kell majd hivatalból folyósítani – szögezi le dr. Fürediné Kerkai Valéria, a megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetője. – A januártól októberig járó összeget egyben, a novemberit pedig már a nyugdíjba, ellátásba építve kapják meg az érintettek a szokásos folyósítási napokon.

Megyénkben az átlagnyugdíj körülbelül 80 ezer forint. Erre havi 1280 forint emelés jár, azaz novemberben összesen átlagosan 14 ezer 80 forintot kapnak a zalai nyugdíjasok, számol az igazgató.

– A kiegészítő emelésre mindazok jogosultak, akiknek az idén januári nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet alapján emelés járt – folytatja Fürediné Kerkai Valéria. – Ide tartoznak az öregségi nyugdíjasok, a rehabilitációs járadékban és a hozzátartozói ellátásban részesülők, az özvegyi nyugdíjasok, azok, akik árvaellátást kapnak, valamint a különböző járadékosok is. Utóbbiak közül azonban nem jár emelés a rokkantsági járadékosoknak és azoknak sem, akik tavaly átmeneti, illetve rendszeres szociális járadékban részesültek, mivel ezek nem nyugdíjszerű ellátások. A korhatár előtti ellátásban, illetve a szolgálati járandóságban részesülők viszont megkapják az emelést.

A folyósítás hivatalból történik, ám vannak kivételek.

– Amennyiben az ellátásban részesülőnek novemberben már nem folyósítottak nyugdíjat, kérelmezni kell a nyugdíjfolyósítótól az emelést. Például, ha a nyugdíjas év közben meghal, az örökösnek, illetve a hozzátartozónak kell ezt megtenni. A januártól a halál időpontjáig járó kiegészítést így ők kapják meg.

Akkor sem jár hivatalból a visszamenőleges emelés, ha valaki újraszámíttatja év közben a nyugdíját. Például azoknak a korhatár előtti ellátásban részesülő nőknek, akik a 40 év jogosultsági időhöz plusz szolgálati időt szereztek, és november 1-jét megelőzően bármely időponttól öregségi nyugdíjat folyósítanak számukra. Ebben ez esetben is kérelmezni kell a folyósítást, ám csak részösszegre jogosult a nyugdíjas, mivel az emelés a korhatár előtti ellátás folyósításának időszakára jár csupán, az újraszámítás időpontjától viszont nem, mert az újraszámított nyugdíj új ellátásnak minősül, ami után pedig csak jövőre jár emelés. Ez egyébként mindazon esetekre igaz, amikor valaki újraszámoltatja a nyugdíját, azaz például ha a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőnek 2012-ben korhatár előtti ellátás vagy öregségi nyugdíj lett megállapítva – teszi még hozzá Fürediné Kerkai Valéria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!