Gazdaság

2012.09.11. 16:09

Tovább nőhetnek a felvásárlói árak

Szentgyörgyvölgy - Akár a nyolcvanezer forint is lehet a kukorica tonnánkénti felvásárlói ára, amennyiben teljesülnek a terménnyel szemben támasztott felvételek.

Gyuricza Ferenc

Mindez azon a szakmai nyílt napon hangzott el, melyet tegnap tartottak az őrségi település határában. A fajtabemutatóval és növényvédőszer-ismertetővel egybekötött fórumon Varga János, a Concordia Integrátor Kft. ügyvezető igazgatója szólt a terménypiaci helyzetről.

Ennek során kiemelte: rendkívül aszályos évnek mondható a 2012-es esztendő, a zalai gazdáknak azonban még mindig jobb a helyzete, mint az alföldieké. A kukorica napi ára jelenleg 73 ezer forint körül van, ami Varga János véleménye szerint akár a 80 ezer forintot is elérheti. A szakember azt is elmondta, bár egyes derülátó nyilatkozatok 90 ezer forintos tonnánkénti árat is prognosztizálnak, ám személy szerint ezt a szintet nem tartja valószínűnek. A jelenlegi árak alapján az is elmondható, azok a gazdák jártak legrosszabbul, akik a vetés előtt leszerződtek, ők ugyanis többnyire 49 és 61 ezer forint közötti áron alkudtak meg a felvásárlókkal.

Varga János szólt az egyéb terményekről is. Mint mondotta, az étkezési búza jelenleg 68 ezer forint körüli áron értékesíthető, de itt is várható emelkedés, míg a napraforgónál - ugyancsak némi emelkedést követően - a tonnánkénti 140 és 142 ezer forintos felvásárlói ár tűnik reálisnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!