Gazdaság

2012.09.12. 05:39

Mindenki spórol a benzinnel, ahogy tud

Zalaegerszeg - Szerdára ismét emelkedett az üzemanyagok ára, amit a nemzetközi folyamatokkal magyaráznak. Az infláció alakulásában meghatározó szerepe volt az üzemanyagáraknak.

Hajdu Péter

Szerdára 8 forinttal nőtt a benzin ára, a gázolaj pedig 4 forinttal  drágult. Az áremelés hatására a benzin országos átlagos ára 446 forintra, a gázolajé pedig 444 forintra nőtt. Persze a különböző üzemanyagtöltő állomásokon jelentős eltérések tapasztalhatók.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden hozta nyilvánosságra az infláció augusztusi alakulását, amiben még nyilván nem játszott szerepet az üzemanyagok árának mai, legfrissebb emelése. A korábbi benzin- és gázolajáremelések viszont jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a KSH adatai szerint egy év alatt, augusztusra, az infláció elérte a 6 százalékot. A statisztikusok elemzése szerint ez idő alatt átlag felett, 13,5 százalékkal drágultak a járműüzemanyagok. Az utóbbi egy hónapot figyelembe véve is a benzin és a gázolaj az infláció legjelentősebb gerjesztője. Júliushoz képest ugyanis 3,6 százalékkal fizetünk többet értük.

Az újabb drágulás hírére kedden jóval többen kanyarodtak be az üzemanyagtöltő állomásokra, mint máskor, már délelőtt is élénk volt a forgalom a kutakon, munkaidő után pedig kisebb sorban állások is kialakultak.

- Nem a drágulás hírére tankolok, mindenképpen jöttem volna. Havonta egyszer töltök az autóba, és hozom a karnisztert, abban pedig a kismotorba viszek benzint. Mert nem mindegy, mivel megyek a hegyre. A kocsival oda-vissza elfogy másfél liter, a motorral pedig csak hét deci - osztotta meg velünk üzemanyag-beosztási módszerét Horváth Imre.
 
- Felháborító, hogy folyamatosan csak emelkedik a benzin ára. Annál is inkább, mert mindent visz magával, a kenyértől kezdve az összes többi árucikkig, a huszonegyedik században sajnos nem lehet élni üzemanyag nélkül. Régen öregapámék egy kis kenyérrel, pálinkával mentek ki a mezőre dolgozni. Hozzászoktunk a gépekhez, a kocsin kívül a motoros fűrészbe, kapálógépbe is tankolok, kannába  - így Pattantyus Csaba.

Rövid idő alatt három tankolóval találkoztunk, aki kannában vitt magával még egy kis pótlást. Albert Sándor egerszegi őstermelő is, azonban meglepetésre csak nagyon keveset.

- Hogyne érintene érzékenyen a drágulás. A terményárak, az élelmiszerárak mind elmentek, és ebben az üzemanyagnak is van szerepe. Én spórolok vele, általában csak a két hektár földemre járok ki dolgozgatni, havonta 1500 kilométert autózom átlagosan. Gépkocsivezető voltam, mindig lassan közlekedtem. Tudok spórolni az üzemanyagon, és ez a dízelautó is keveset, négy litert fogyaszt százon. Van még egy öreg kistraktorom, a kettőbe együtt néhány ezer forintért veszek csak a gázolajat.



A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest az idei első félévben 31,5 millió literrel, azaz 4,4 százalékkal kevesebb benzin fogyott az országban. A szállítási igény miatt a gázolajjal nem lehetett enyire spórolni, a dízelüzeműek megtakarítása csak 18,7 millió liter, 2,5 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!