Gazdaság

2012.01.25. 18:59

Úgy érzékelték, elhalkult a kínai kapcsolat

Budapest - Magyar-kínai üzleti tanács alakult a gazdasági élet szereplőinek kezdeményezéseként. A tanács 15 tagú elnökségének tagja lett a nagykanizsai Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt., valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kínai tagozatának elnöke is.

Horváth-Balogh Attila

Nádasi Tamás elmondta: a tanács létrehozásának kezdeményezője Demján Sándor üzletember volt, a szerveződés magyar társelnökéül Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját választották.
 
- A kínai miniszterelnök látogatása során született egy megállapodás arról, hogy a szlovén-magyar vagy a marokkó-imagyar üzleti tanács mintájára alakítsunk ki együttműködést kínai relációban is - bocsátotta előre Nádasi Tamás. - A kamara magyar-kínai tagozatában csak a mi oldalunkról vannak résztvevők, az új üzleti tanácsban viszont kínaiak is szerepet vállalnak, sőt, a távol-keleti országban létezik ennek egyfajta tükörszervezete is.  A kétoldalú együttműködés révén reményeink szerint könnyebben indulhatnak el kínai vállalkozások Magyarországon és viszont.


Nádasi Tamás hozzátette: a lépésre azért került sor, mert a gazdasági élet szereplői úgy érzékelik, hogy a magyar és kínai kormány közti reményteljes kapcsolatfelvétel mostanra elhalkult. Ez véleményük szerint a jelenlegi helyzetben, amikor mindenki Kínára figyel, nem megengedhető. Azt is jelezte, a tanács elnöksége már dolgozik a konkrét gazdasági kapcsolatok kiépítésének lehetőségeiről szóló programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!