Gazdaság

2011.10.24. 16:08

A betét a befutó! Egyre tudatosabban bánunk a pénzünkkel

A válság talán egyetlen pozitív hatása a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlődése. A szakemberek szerint ugyanis amellett, hogy nőtt a megtakarítási hajlandóság, tudatosabban döntünk pénzügyeinket illetően.

Varga Lívia

– A gazdasági válság hatására számunkra is tapasztalható módon bővültek a lakosság pénzügyi ismeretei, betét- illetve befektetési állományunk alakulása pedig a takarékoskodási hajlandóság növekedését mutatja – mondja Temesvári Istvánné, a megyeszékhelyi Citibank fiókvezetője. – Zalaegerszegi fiókunkban a megtakarítással rendelkező ügyfelek körében 51 százalékban szerepelnek a klasszikus megtakarítások, mint például a lekötött betétek, illetve a takarékszámlák, míg a rövid, közép és hosszú távú célokat támogató, változatos eszközosztályokhoz tartozó befektetési termékek 49 százalékot tesznek ki. Tapasztalataink szerint az utóbbi időben a változó piaci körülmények között ügyfeleink szívesen használják ki az árfolyammozgásokból eredő lehetőségeket, ugyanakkor továbbra is kedvelt befektetési formák a részlegesen vagy teljes összegben tőkevédett termékek.

– A válság nemcsak az ügyfeleknek, a bankoknak is sok tanulsággal járt – fogalmaz Bóka Andrea, az MKB Bank keszthelyi fiókvezetője. – Az egyik ilyen tanulság, hogy tovább kell ösztönöznünk a megtakarítási hajlandóság növekedését.

Bóka Andrea szintén úgy látja: a pénzügyi tudatosság növekedése Zala megyében is megfigyelhető, amit jól mutat, hogy keszthelyi fiókjukban az ügyfelek több mint 40 százaléka rendelkezik megtakarítással valamilyen betéti vagy befektetési konstrukció formájában.


A megtakarítási hajlandóság változása mellett átrendeződött a hazai lakosság befektetési magatartása is. A szakember szerint a betétek továbbra is népszerűek, a kiszámítható kamatfeltételeket biztosító kötvényeket pedig egyre többen keresik. A betéti kategórián belül az elmúlt időszakban az úgynevezett kombinált betéti konstrukció felfutása emelhető ki, mint tendencia. A konstrukció előnye, hogy az ügyfél kockázatvállalási hajlandósága szerint saját maga alakíthatja ki egyéni portfólióját, ráadásul az abban szereplő betéti rész után akár kétszámjegyű hozam is elérhető.

– A kötvényeknél a devizaárfolyam indexált termékek számítanak az idei év slágerének, ezekből csak a mi pénzintézetünk az első félév során közel 15 milliárd forint névértékben hozott forgalomba. Ezek a kockázatmentes betéti kamatoknál magasabb hozamlehetőséggel kecsegtető kötvények az euró/forint devizaárfolyam alakulásától függő kamatozást nyújtanak forintban másfél, euróban kétéves időtávon – teszi hozzá a fiókvezető.

A fukusimai atombalesetet követően ismét a figyelem középpontjába került a megújuló energia szektor, amelyet számos kormányzati bejelentés és hosszú távú célkitűzés támogatott az utóbbi pár hónapban. A kieső energiaforrások pótlásának megoldása – ha nem is elsődleges helyettesítőként –, mindenképpen a megújuló energia növekvő kiaknázását fogja maga után vonni. A megújuló energiákban Bóka Andrea is komoly perspektívát lát.

– Az ágazatban zajló kutatás és fejlesztés egyre vállalhatóbb áron teszi elérhetővé a tiszta energiaforrásokat. Az iparág minden bizonnyal erőteljes növekedés előtt áll, ezért nem meglepő, hogy az új befektetési termékek kialakításakor is kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre: manapság már a magyar piacon is elérhető olyan alap, amellyel tőkevédelem és évi háromszázalékos hozamvédettség mellett lehet részesülni az iparág eredményeiből. Ez a tőke- és hozamvédett alap mérsékelt kockázatvállalást feltételez a befektetőktől, ugyanis nagyobb védettséget biztosít, mintha csak az iparág egy-egy társaságának részvényeibe fektetnénk megtakarításainkat.


Befektetések – devizában
Bóka Andrea szerint a megtakarítási és befektetési szolgáltatások terén hazánk kezd felzárkózni a nyugati országokhoz. A pénzpiaci kamatszintet tekintve az eurózóna és az USA hazánknál jelentősen alacsonyabb betéti kamatokat nyújt, a Távol-Keleten viszont találhatók a hazaihoz hasonló vagy akár magasabb kamatszinteken betétetgyűjtő országok is. A pénzpiaci, illetve állampapír- piaci kamatszint azonban tükrözi az adott ország kockázati felárát, amellyel a befektetőnek érdemes tisztában lenni... 



Gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!