Gazdaság

2011.08.30. 16:22

Több őstermelő a zalaegerszegi új piactéren

Kedden az iparcikk-kereskedők is visszaköltözhettek a felújított piactérre, s abban reménykednek, hogy ismét rájuk találnak a vásárlók az ideiglenes helyen ugyanis jelentős volt a forgalomcsökkenés.

Szabó Judit

A felújított piacteret pénteken vették birtokba az őstermelők, kedden pedig az iparcikk-kereskedők is megkezdhették az árusítást. Igaz, egyelőre nem az új, egységes megjelenésű  sátrakban,  azok csak egy hónap múlva érkeznek meg  várhatóan. Borda Irén, a Vásárcsarnok vezetője elmondta: a zöldség- és gyümölcsárusoknak több helyük lett, de az iparcikk-kereskedők a korábbi területük  egyharmadán kénytelenek osztozni, mert a tér déli részét az épített pihenőpad közel 120 négyzetmétere foglalja el. Csak azért férnek el, mert a ruhaneműt, cipőt vagy konyhai felszereléseket árusítók száma az elmúlt tíz évben fokozatosan és jelentősen visszaesett, magyarázta Borda Irén.


- A könyvtár falánál is kaptunk tíz helyet, ahol az iparcikkesek árusíthatnak. Ha nem biztosítják ezt a lehetőséget, több konfliktus lett volna a helyek elosztásakor - mondta Borda Irén. - Látványosan nő ugyanakkor az őstermelők száma, és megjelent a fiatal korosztály is, mert nincs munka, zöldség-  és gyümölcstermeléssel pedig meg tudják keresni  a konyhapénzt vagy a rezsire valót. Nap mint nap új árusok jelentkeznek. Tudjuk fogadni őket, bár az asztaloknál már nincs  hely, a járófelületen még akadnak szabad négyzetméterek. Ott viszont árnyék nincs, de hozhatnak magukkal pavilont vagy napernyőt.

- Nekem nem jutott tető a fejem fölé, de előny, hogy nagyon jó helyen vagyok, pont a csarnok bejárata előtt - értékelte a változást a kanizsai Tóth Marianna.

A kereskedők véleménye megoszlott arról, hogy tetszik-e nekik az új piac, annak viszont mindenki   örült, hogy végre visszaköltözhettek, mert bíznak benne, hogy visszatérnek hozzájuk a 15 hónapos ideiglenes elhelyezés következtében elmaradt vevők.

A piactér déli részére helyezett méretes padról még most is sokan kérdezik, hogy mire szolgál. A gördeszkások már felfedezték, de még kevesen választják ülőhelynek. Találkoztunk viszont olyan vevővel, akinek konkrét terve van a padrendszer rendeltetésszerű használatára.
 
- A férjem tarokkozik, és össze akarunk hozni egy kis kártyázó és sakkozó csapatot. Esténként kiülnénk ide a társaságunkkal és a gyerekekkel - mondta Gergály Gyuláné.



Kapcsolódó cikkeink: 

Elkészült a piactér Zalaegerszegen: agórának szánják

Új arculat: augusztus 26-án adják át a piacteret

Finisben a piac - Augusztus elejére ígéri a kivitelező a befejezést

Átalakuló piactér - Augusztus elején kaphatják vissza a kereskedők

Szomjat oltó bödön

Ásatás Zalaegerszegen: megvan a sarokbástya

Belváros-rehabilitáció: tehermentesítő út, megújuló piactér szökőkútsorral

Járda és út készült a Várkörben

Végre eltűnik a piaci ház - Eladta a tulaj, mielőtt lebontották

Piac: Szeptember 9-én kezdődhet a munka

Mégsem lesz mélygarázs a piactér alatt?

Több száz millióból újul meg a belváros

Csak később költözik az egerszegi piac

Mélygarázs miatt költözik a piac

Másfél milliárd forintból épül újjá a történelmi belváros Zalaegerszegen

Piactér, adózás, iskolai házirend

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!