Gazdaság

2011.08.23. 17:40

Együttműködés a hátrányos helyzetű fiatalokért

A képzésből való lemorzsolódás csökkentése, a lemorzsolódottak visszavezetése a tanulás, majd a munka világába. Ezek a fő célkitűzései az Első MagyarDán Termelő Iskola Alapítvány szlovén partnerekkel közös pályázatának. A közel hároméves projekt 106 millió forintból valósul meg.

Varga Lívia

Minderről kedden tartottak sajtótájékoztatót az Első MagyarDán Termelő Iskola Alapítványnál. A rendezvényen Molnár Máté, az alapítvány programigazgatója mellett  jelen voltak a szlovén partnerek is:  Silvija Hajdinjak Prendl, a lendvai kétnyelvű középiskola igazgatója, Rahela Hojnik Kelenc, a lendvai népi egyetem vezetője, valamint Klaudija Markez, a ptuji népi egyetem első embere.

- Alapítványunk és a Muravidék együttműködése több mint ötéves múltra tekint vissza  - bocsátotta előre Molnár Máté. -  Pályázatainkat mindig olyan probléma köré csoportosítottuk, amely mind Magyarországon, mind Szlovéniában gondot jelent. Ilyen volt többek között a hiányszakmákban történő képzés, valamint a hátrányos helyzetű emberek komplex foglalkoztatási, képzési modelljének leírása, jelen projektünkben pedig arra keressük  a megoldást, hogyan lehet a képzésből való lemorzsolódást csökkenteni, a lemorzsolódottakat pedig visszavezetni a tanulás világába, hogy képzettséget szerezve képesek legyenek elhelyezkedni.

A projekt július 31-én indult és 2014. május 31-én zárul, a megvalósítás helyszínei: Zalaegerszeg, Lendva és Ptuj. Ezen idő alatt kidolgoznak két, egyenként  150 órás programot. Egyik az iskolarendszerű képzésekből lemorzsolódással fenyegetett tanulók bent maradását, a másik  a képzésekből kikerültek számára a visszavezetést segíti, s elkészül   az ezt  végrehajtó tanár-mentorok 70 órás felkészítő anyaga is. Utóbbit  helyszínenként 3 alkalommal 12-12 tanár-mentor sajátítja el, hogy aztán  mindhárom településen ki is próbálják a programokat: Zalaegerszegen és Ptujban kétszer 15, Lendván pedig háromszor 15 hátrányos helyzetű fiatalt vonnak be a képzésbe. Ezen túl elkészül  a projekt kétnyelvű, mindenki számára elérhető honlapja. Ez tartalmazza az eredményeket és a kidolgozott programokat, amelyek egy kétnyelvű kiadványban is megjelennek, s három projektismertető konferenciát is tartanak.

A program  106 millió forintból valósul meg. Az összeg 85 százaléka uniós, 10 százaléka hazai forrás, a fennmaradó 5 százalék saját erő. A pénzből 36 milliót a főpályázó termelőiskola alapítvány kap, a fennmaradó rész pedig a három szlovéniai partneré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!