Gazdaság

2011.06.24. 05:46

Vidékorientációs törvényt is alkotnak

A kialakítás alatt álló nemzeti vidékstratégiáról rendeztek csütörtökön fórumot a felsőrajki Rajki Zsigmond Művelődési Házban, minisztériumi szakemberek részvételével.

Szalabán Attila

A rendezvényen elsőként Vigh László, Felsőrajk polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében utalt a vidék hátrányos helyzetére, ugyanakkor nem titkolta azon véleményét sem, hogy szerinte a települések között nincs kellő együttműködési szándék, pedig az sokat segíthetne problémáik megoldásában. Ebben egyetértett vele a fórum meghívott előadója is.

Czene Zsolt, a vidékfejlesztési minisztérium osztályvezetője elsőként a vidéket sújtó problémákat vette számba, s ő is kitért arra: a térségi együttműködések szétestek, azokat újra meg kell teremteni. Az erősségekről szólva az osztályvezető a magyar föld kiválóságát dicsérte, s úgy fogalmazott: csak el kell szórni a magot, és az magától megterem . Ugyanakkor jelezte azt is: a kormányzat szándéka, hogy a mezőgazdaságban a munkahelyek megőrzéséhez, bővítéséhez hozzájáruljon. Hozzátette: a stratégiai nemzeti programok kidolgozása most zajlik - a részletekről szólva elárulta például, hogy a külföldiek földvásárlására vonatkozó jogszabályokat úgy alakítanák, hogy a zsebszerződések létrejöttét megakadályozzák.

Az előadó a nemzeti vidékstratégia kialakításának folyamatát ismertetve jelezte: a tervezet társadalmi vitája június 17-én lezárult, jelenleg a dokumentum véglegesítésén dolgoznak a szakemberek. Az elképzelések között szerepel, hogy a stratégiát egy hamarosan felállításra kerülő vidékpolitikai tárcaközi bizottság is megvitatja majd, azt követően pedig kormányhatározatban rögzítik a fő irányait. A törvényhozás is kiveszi részét a munkából: vidékorientációs törvényt alkotnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!