Gazdaság

2011.06.17. 06:35

Kinek kell a karaj kétezerért?!

Noha a búza termelői ára egy év alatt több mint 90 százalékkal emelkedett, a lisztért csak 65, a kenyérért pedig 13 százalékkal fizetünk többet a boltban, mint tavaly ilyenkor.

Varga Lívia

 - A pékek azt szokták mondani, hogy a kenyér árában a liszt ára csak egyharmados tétel, ugyanekkora részben befolyásolják ugyanis az árváltozást az energiaárak és a bérköltségek - bocsátja előre Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

- A termelői árakat felfelé hajtotta a tavalyi rendkívül szélsőséges időjárás, gondoljunk csak a nagy hazai ár- és belvizekre, jégesőkre, míg más országokban épp a szárazság tette tönkre a termést, Oroszországban pedig a tűz semmisített meg több tízmillió tonna búzát. Ám nem csak a gabona-, hanem többek között a gyümölcs- és a burgonyatermés is katasztrofális volt - sorolja Suppan Gergely. - Minderre pedig még ráerősítettek a tempósan emelkedő olajárak. A termelők ugyanis a kukorica egyre nagyobb részét adják el bioetanolnak, s így szűkül a takarmányozásra szánt mennyiség, ami az összes többi terményre is árfelhajtó hatást gyakorol. A spekulációról már nem is szólva, a drasztikusan magas hazai cukorárakba ugyanis valószínűleg ez is belejátszott.

 

Az élő állatok és az állati termékek ára azonban nem követte a növényekét, ugyanis a drágulást a kereskedelemben nem tudnák érvényesíteni, hiszen, mint Suppan Gergely fogalmaz, ha 2000 forint lenne egy kiló karaj a boltban, senki nem venné meg . Emiatt viszont a hústermelő ágazatban rengeteg termelő ment tönkre.

- Ilyen mértékű termelőiár-emelkedésre utoljára 2007-2008-ban volt példa, ami globális recesszióba csapott át. Akkor töredékére estek vissza az árak, aztán újra felfele indultak, tehát nagyok a hullámzások - mondja a közgazdász. - Az idei termés azonban jobbnak mutatkozik a tavalyinál, ami megnyilvánul a csökkenő tőzsdei búzajegyzésekben is. Tavaly augusztus-szeptemberben a kalászos átvételi ára az év eleji 30 ezer forintról 80-ra ugrott fel, azóta azonban 60 ezerre mérséklődött.

 

Suppan Gergely úgy véli: mostanra tetőztek a mezőgazdasági árak, melyek jövőre év/év alapon előreláthatóan már csökkenni fognak. A cukor például valószínűleg olcsóbb lesz, ahogy az uborkabotrány miatt a zöldségek ára is mérséklődik.

- A tavaly év végi árak áthúzódtak 2011-re is - bocsátja előre Balogh Rudolf, a Zala Megyei Agrárkamara elnöke, hozzátéve: a kalászosok, a repce, a napraforgó és a kukorica ára egy 10-15 százalékos sávban mozog. - A repce a tavalyi 70-80 ezres indulóárhoz képest jelenleg 110-130 ezer forint közt ingadozik, a napraforgó viszont az egy évvel ezelőtti 110-120 ezerhez képest most 105-108 ezer közt mozog. A takarmány minőségű búza tonnánkénti ára 45-50 ezer forint, míg az étkezési minőségűé 48-56 ezer forint közt változik. Azt, hogy ez hol áll meg, egyelőre nem lehet megmondani, így szerencse kérdése is, ki mikor köti le terményét. Képtelenség megjósolni ugyanis, a nemzetközi piacon éppen miből lesz hiány, s mi iránt nő a kereslet, ami árfelhajtó hatással bír. A tavaly év eleji alacsony árak azonban valószínűleg nem jönnek vissza. Ha mégis, az nagy tragédia lenne.

 

Már csak azért is, hiszen időközben a termelők kiadásai is elszabadultak: a növekvő energiaárak 20-30 százalékkal emelték a hektáronkénti költségeket, a műtrágyák 30-40 százalékkal, a vegyszerek pedig 5-10 százalékkal drágultak, a vetőmagokról nem is szólva.

- Ha az átlagos zalai hozamok meglesznek, a növénytermesztők működése gazdaságos lesz, ám ezen mennyiségnél jelenleg szolidabbak a termésbecslések, hiszen az aszályos időjárás minden növény fejlődésére rányomja bélyegét - hangsúlyozza az elnök. - Az állattartók azonban a drasztikus takarmánydrágulás miatt már most is hatalmas gondban vannak, különösen, hogy egyelőre a várt támogatás sem realizálódott az ágazatban.

- Ha az átlagos zalai hozamok meglesznek, a növénytermesztők működése gazdaságos lesz, ám ezen mennyiségnél jelenleg szolidabbak a termésbecslések, hiszen az aszályos időjárás minden növény fejlődésére rányomja bélyegét - hangsúlyozza az elnök. - Az állattartók azonban a drasztikus takarmánydrágulás miatt már most is hatalmas gondban vannak, különösen, hogy egyelőre a várt támogatás sem realizálódott az ágazatban.

 

A tojás olcsóbb, a tej s a méz drágább lett
A gabonafélék termelői ára áprilisban közel 90 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A burgonya termelői ára 52,5 százalékkal emelkedett, miközben felvásárlási ára több mint duplájára nőtt, fogyasztói ára viszont kevesebb mint negyedével emelkedett. A gyümölcsökért közel 70 százalékkal kaptak többet a termelők. A vágómarha ára 52,2 százalékkal nőtt, ennél jóval kisebb mértékben a vágóbaromfié (21,2 százalék) és a vágósertésé (12,7 százalék). Utóbbi felvásárlási ára áprilisban 311,9 forint/ kilogramm volt, ami 20 forinttal haladta meg a januárit. A tyúktojás ára azonban 1,6 százalékkal csökkent, míg a tejé 23,4 százalékkal nőtt. A méz felvásárlási átlagára egy év alatt 19 százalékkal emelkedett, jelenleg kilogrammonként 819,8 forint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!