Gazdaság

2011.06.22. 05:27

Ha felöntik a pálinkás üveget

Tavaly szeptember végén liberalizálták a saját szükségletre történő házi párlat előállítását. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a vámhatóság beszüntetett volna minden ezzel kapcsolatos ellenőrzést.

Hajdu Péter

A szabad főzés szabályainak betartását ugyanis ellenőrizni kell. 2010. szeptember 27-től vált szabaddá a pálinkafőzés, pontosabban a házi párlat előállítása. A pálinkának, hungarikum lévén, számos szigorú feltételnek kell megfelelnie, amit a házi főzés során nehéz lenne betartani. Ezért a saját szükségletre előállított adómentes szeszes ital, noha a köznyelv csakúgy pálinkának mondja, mint régen, hivatalosan párlat. Dr. Varga Péter pénzügyőr őrnagytól, a NAV Zala Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság főosztályvezetőjétől érdeklődtünk, előfordul-e a liberalizáció után is szabálytalanság?

A főosztályvezető elmondta, azóta elsősorban kétféle szempont alapján ellenőríznek a házi főzéssel kapcsolatban. Egyrészt a lepárlókészülékekre, s azok használatára vonatkozó előírások betartását ellenőrzivizitálják, továbbá a házi készítésű párlatok tiltott értékesítése is okot ad a számonkérésre. Tavaly szeptember 27-től máig ezekkel kapcsolatos jogsértést 6 esetben bíráltak el, plusz egy eset még folyamatban van.


Három alkalommal állapították meg a lepárlókészülék jogosulatlan birtoklását, ami abban merült ki, hogy a tulajdonosok nem jelentették be előre azt, hogy ilyen készüléket csinálnak maguknak. Ha bejelentik, csinálhattak volna. A készülékek előállítását és forgalmazását ugyanis be kell jelenteni, a megyében 25 gyártó és kereskedelmi egység regisztrálta magát ez ügyben, a nem zalai központú áruházláncokon kívül. Emlékeztetőül, a házi üst nem lehet nagyobb 100 literesnél. Az ügyes emberek elismerték, hogy a főzőt maguk készítették, de ilyenkor a lefőzött szeszes ital is illegálisnak minősül. A lepárló alkalmatosságokkal együtt egyik helyen a 138 liter, a másikon a 180 liter megtalált párlatot is lefoglalták a pénzügyőrök. A harmadik esetben pedig egy személy a külföldön megvásárolt főző berendezését kivitte a kanizsai piacra, hogy ott eladja. Az ellenőrzések másik részében maga a párlat élvez prioritást. Mint ismeretes, háztartásonként 43 hektoliterfok (86 liter 50 fokos) mennyiségű párlat alőállítása adómentes, értelemszerűen csak saját fogyasztásra.

Varga Péter elmondta, elsősorban a forgalmazóknál, vendéglátó helyeken folytatott jövedéki ellenőrzések során derül fény a házi párlatok tiltott forgalmazására is, amire máig 4 esetben derítettek fényt. Három alkalommal a legálisan kereskedelmi forgalmazású pálinka kiürült üvegét töltögették fel házi párlattal a kocsmában. Egy másik esetben pedig másfél literes, műanyag PET-palackból mérték az italt. A megyei igazgatóság vezetője elmondta, a pénzügyőrök a kocsmai ellenőrzéseken a beszerzési bizonylatokat is kérik, továbbá egy műszerrel fokolják a pálinkát. Ha az eredmény eltér a címkén jelzettől, laboratóriumi vizsgálat következik, ahol kibukik a házi párlat. Utóbbi forgalmazása egyrészt adócsalás, továbbá a pálinka piaci renoméját is óvják az ellenőrzésekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!