Gazdaság

2011.06.17. 15:27

GE Lighting: egy évre megmenekül 600 munkahely

A General Electric magyarországi fényforrás üzletága átütemezi a másfél éve bejelentett leépítéseit. A GE Lighting pénteki közleménye alapján a 2011-re tervezett ezer fős létszámcsökkentés módosul, 600 munkahelyet nem szüntetnek meg idén.

Szalabán Attila

A multinacionális cég tavalyelőtt jelentette be: nagyszabású létszámleépítést hajt végre. Az akkori tervek alapján több lépcsőben bocsátották volna el a dolgozókat, az intézkedés összességében több ezer embert érintett volna. Csak a GE nagykanizsai gyárából 1300 alkalmazottat küldtek volna el két év alatt – többségüket, egészen pontosan 707 főt az idén, párhuzamosan az zalaegerszegi telephely 45 alkalmazottjának elbocsátásával.

- Az átmenetileg megnövekedett hagyományos izzó rendelésállomány miatt a fényforrás üzletág menedzsmentje konzultált a munkavállalók képviselőivel az átszervezési terv végrehajtási határidejének meghosszabbításáról – jelezte Kalocsai Kinga regionális kommunikációs igazgató. – A tervezet értelmében a vállalat egy évvel tovább foglalkoztatna 589, a hagyományos izzógyártásban alkalmazott munkavállalót.

A GE közlemény arra nem tér ki, hogy az egyes magyarországi telephelyekből melyek között és miként oszlik meg az 589 munkahely – mindenesetre azt leszögezi, hogy az eredeti bejelentésnek megfelelően nyár végéig bezárják a váci fényforrásgyárat, ahol május végén már leállt a termelés. Ebből pedig az következik, hogy a közel 600, minimum 1 évre megmenekülő munkahely legalábbis jelentős hányada Nagykanizsán lesz – ám a pontos számok az elkövetkező hetek egyeztető tárgyalásain alakulnak majd ki.

- Nagyon örülök a GE menedzsment döntésének – hangsúlyozta a hír kapcsán Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere, aki rámutatott: hosszú ideje tartanak a tárgyalások a multinacionális cég és közötte, valamint a gazdasági minisztérium között. – Újabb egy év haladékot kaptunk, hogy munkahelyteremtés területén bővített eredményeket érjünk el. Ez a döntés azért is fontos számunkra, mert azt jelzi, hogy a GE számol a nagykanizsai gyáregységgel. 



Kapcsolódó cikkeink, kattintson az alábbi címekre!

Leépítés a GE-nél! 752 embert küldenek el


Döntöttek: 751 GE-dolgozó veszti el állását Zala megyében

Munkahelyek maradnak meg: a tervezett ezer főnél háromszázzal kevesebbet épít le a GE

Megmenekült munkahelyek! Kisebb lesz a leépítés a GE-nél

Bőven van megrendelése a GE-nek, de a leépítést ez sem akadályozza meg

Uniós forrásokkal is segítik a GE-dolgozók újbóli elhelyezkedését

Tájékoztatott a GE jövőjéről

Itt a vége? Lámpaoltás a GE-ben

Minisztériumi tájékoztató a GE Hungary Zrt-nek nyújtott támogatásról

GE-leépítés: a miniszterelnökhöz fordult Nagykanizsa fideszes képviselője

Megroppantaná Nagykanizsa költségvetését a GE leépítése

Munkahelyeik megőrzéséért demonstráltak a GE dolgozói Zalaegerszegen (fotókkal frissítve)

Az utcára vonultak - Demonstráció a munkahelyek megtartásáért

Mi lesz veled GE-dolgozó?

GE jövő: rövidesen egyeztetnek a magyarországi cégének működéséről

Létszámot csökkent az átalakuló GE Hungary?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!