Gazdaság

2011.06.29. 05:00

Forgalomcsökkenés: a vevők már versenyeztetik az üzleteket

A kiskereskedelmi forgalom csökkenése a boltok számában és átrendeződésében is megmutatkozott. Hódítanak a diszkontláncok.

Tremmer Tamás

2010 egészét tekintve a végső fogyasztás csökkenése kettő százalék volt. A kiskereskedelmi értékesítés volumene 2,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, mondta előadásában Bogdán József, a Polus Coop Zrt. elnök-igazgatója. 2011 első negyedévében stagnált a kiskereskedelemi forgalom, 0,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

 



Kifejtette, a különböző kereskedelmi csatornák teljesítménye eltérően alakult. 2010-ben a legnagyobb növekedést a hipermarketek és a kisboltláncok érték el. A szupermarketekben kevesebben vásároltak, mint az előző évben.

2010-ben 19 569 általános élelmiszerüzlet működött, ami 430-cal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kis alapterületű üzletek vesztenek fontosságukból. Még mindig a hipermarketekre jut az élelmiszer-forgalom egyharmada, míg további 30 százalékot a szupermarketek és diszkontok fednek le. A kereskedelem területén a legszembetűnőbb változás, hogy a vevő már az üzleteket is versenyezteti, nincs lojalitás.

 

A fórum témái:

Navracsics Tibor: növelni kell a gazdasági aktivitást


Stagnál a vendégéjszakák száma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!