Gazdaság

2011.05.10. 05:49

Leszüretelt a fagy! Kár a mélyebben fekvő helyeken

Az elmúlt hét hideg időjárása a csütörtökről péntekre virradó fagyokkal tette próbára a mezőgazdaságot. Megyénket sem kerülte el a fagy, de szerencsére meg sem közelítette a Szabolcs megyei károkat.

MTI

Mint Horváth Gyulától, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatójától megtudtuk, az említett időszakban a megye különböző részein mínusz 2-4 fokig hűlt le a levegő.

Az igazgató elmondta, hivatalos bejelentés egyelőre nem érkezett a gazdálkodóktól fagykárról, de e bejelentés határideje tíz nap, így még változhat a helyzet.

Az eddig hallottak alapján a szántóföldi növénytermesztésben és a gyümölcsösökben nem valószínűsíthető jelentősebb kár, a megyében levő egyes, elsősorban mélyebben fekvő szőlőültetvényekben azonban nem kizárt a tizenöt-húsz százalékos terméskiesés.


A nagykanizsai Förhénci Horváth Gyulának például több száz tőkéje bánja a májusi dermedést. A Nagykanizsai Hegyközség elnökének több szőlősgazda is jelezte: a laposabban fekvő területeken kisebb és nagyobb fagyást egyaránt tapasztaltak.

- A komolyabb bajt a csütörtöki hideg okozta, a péntekre virradó nem volt számottevő - magyarázta a szakember. - A hegyek aljába lenyúló szőlőültetvényeken látszik meg leginkább a váratlan fagy, szerencsére, ilyen azonban már nem sok van. A Szentgyörgyvári-, Bagolai- hegyről, Látóhegyről, Förhéncről és Cserfőről kaptam jelzéseket kárról - nálam sajnos, 800 tőke sokat ígérő hajtásai mentek tönkre és barnultak meg. Ugyan az alvó- és mellékrügyek még kihajtanak, ám azokon fürtkezdemény nem biztos, hogy lesz, s ez jelen állás szerint ezer palackkal kevesebb bort jelent. Ennek ellenére azért temetni még nem kell az ágazatot...

Förhénci Horváth Gyula hozzátette, van még egy kis reménye. Az említett ültetvényrész ugyanis cserszegi fűszeres fajtájú, s 7 évvel ezelőtt éppen azért került ez a lapba , mert az a hír járta róla, hogy tűri a fagyot, s a mellékrügyek is képesek termést hozni. A borász szerint most majd kiderül, hogy mindez igaz-e.

Kisebb károkról számolt be a nagykanizsai Gyümölcskert Zrt. elnök-vezérigazgatója, Sipos Gyula. Elmondta: almáskertjeik mélyebb részein náluk is megcsípte a fagy a kis gyümölcsöket. Hogy mekkora mértékben, az majd pár nap múlva derül csak ki, amikor elkezd potyogni. Becslései szerint 10 százalék körüli terméskiesés várhatő az időjárási anomália kapcsán. Azt is hozzátette, a megyében jártában-keltében számos háztáji kertben látta, hogy a zöldségeket, így például a korán kibújt krumplit is lekaszálta a hideg fuvallat.

A letenyei Varga János évek óta mediterrán növényekkel kísérletezik, azt vizsgálja, hogyan, milyen feltételek mellett lehet őket biztonsággal termeszteni Dél-Zalában. A meteorológiai jelenségeket, hőmérsékleti jellemzőket már hosszú ideje összehasonlító hobbikertész szerint a fagyveszély szempontjából a legrosszabb földrajzi-domborzati viszonyok a Nagykanizsától délre fekvő térségre jellemzőek inkább. 


Dombtetőn
A zalaszentgróti Veress Pincészet alapítója, Veress János közölte: szerencséjükre, szőlőültetvényeik a magasabb területeken helyezkednek el, így nekik nem származott problémájuk a lehűléstől. Ugyanakkor az alacsonyabb fekvésű szőlőskertek gazdáitól ő is kapott fagyról jelzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!