Gazdaság

2011.05.20. 05:28

Júniustól jön a rég várt agrárkártya

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint megjelent az Agrár Széchenyi Kártya bevezetéséről szóló minisztériumi rendelet. A szaktárca szerint a kedvezményes folyószámla hitel júniustól igényelhető.

Hajdu Péter

Az Agrár Széchenyi Kártya Program a gazdasági válság és az elemi károk által leginkább sújtott őstermelőknek, családi gazdaságoknak, az agrár kis- és középvállalkozásoknak nyújt segítséget. A gazdák a kedvezményes folyószámlahitelt a KA-VOSZ (a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös részvénytársasága) által kiadott üzletszabályzat megjelenése után kérhetik, a VM közlése szerint előre láthatólag júniustól. A folyóhitel az egész agrárágazatot felöleli majd, a mezőgazdasági termelés, feldolgozás, forgalmazás, valamint a vadászat, halászat, erdészet területén is. A szabályzat szerint azok a vállalkozások és személyek élhetnek vele, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozások jogszabályban meghatározott feltételeinek.

A hitel összege minimum 500 ezer, és legfeljebb 25 millió forint lehet. A támogatás a teljes hitelösszegre és a teljes futamidőre évi 2 százalékpont kamattámogatás, a hitel futamideje 3 év. Az Agrár Széchenyi Kártya kedvezményes folyószámlahitel felvételét az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása segíti. Az éves kezességvállalási díj 50 százalékát az állam átvállalja a de minimis támogatások figyelembevételével.

Mint a tárca kezdettől hangoztatja, a mezőgazdasági, illetve az ágazathoz kapcsolódó kis- és középvállalkozások versenyhátrányát szeretnék csökkenteni az új hitelkonstrukcióval azáltal, hogy így mérsékelhetőek lesznek e gazdasági szféra finanszírozási költségei, és bővülnek a hitelintézetek támogatási lehetőségei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!