Gazdaság

2011.04.12. 16:10

Panasz az E.ON-ra: fogyasztásbejelentés meghatalmazással

Személyesen az ügyfélszolgálatnál csak meghatalmazással lehet a gáz- és villanyóra állását bediktálni, ha nem a nevünkre szól a szolgáltatási szerződés.

Arany Gábor

Fischer Lászlóné  zalaegerszegi belvárosi lakásuk gázfogyasztását kívánta bejelenteni az E.ON ügyfélszolgálatánál, de ott azt nem akarták elfogadni tőle, mert a mérőóra a férje nevén van. Közölték, hozzon meghatalmazást házastársától, mert az nem elegendő, hogy egy a lakcímük. Végül nagy nehezen elfogadták a márciusi adatot és meghatalmazási formanyomtatványt adtak a kezébe, hogy legközelebb már azzal jöjjön.

- Most honnan szerezzek tanúkat ennek az aláíratására - kérdezte olvasónk, aki elmondta, korábban telefonon jelentették be az aktuális óraállást, ám ezzel az utóbbi időben nem jártak sikerrel.

A történtekre az E.ON sajtószóvivője, Egyházi Nikoletta  reagált:
- Abban az esetben, ha egy ügyfél nem személyesen jár el, hanem helyette más tesz jognyilatkozatot a szolgáltatási szerződésével összefüggő ügyben, akkor a polgári törvénykönyv szerint az eljáró képviselőnek minősül (Ptk. 219 Ý). A képviselőnek pedig igazolnia kell a képviseleti jogát (azaz azt, hogy valóban szerződött ügyfelünk akaratával egyezően jár el) és ehhez az eljárásához meghatalmazás szükséges. Mind fogyasztóink, mind társaságunk érdeke az, hogy társaságunk csak olyan intézkedést tegyen, amely megfelel a fogyasztóink tényleges akaratának, szándékának. Ehhez viszont szükség van az ügyet intéző személy eljárási jogosultságának ellenőrzésére, azaz a fogyasztó helyett és nevében eljáró személynek meghatalmazással kell igazolnia ezt. Az ügyfélszolgálati munkatársaink még névazonosság esetén sem tudhatják  és nem is áll módjukban vizsgálni  hogy például valóban együtt élő házastársakról van-e szó. Sajnos nem ritka, hogy válófélben levő házastársak egymásnak szeretnének kellemetlenséget okozni társaságunk közreműködésével. Ezen túlmenően, ha társaságunk képviseleti joggal nem rendelkező személy kérésére más fogyasztó nevében intézkedik, akkor az nem lesz joghatályos, amiből jogvita keletkezhet, és ez szintén nem áll érdekében sem a szolgáltatónak, sem a fogyasztóknak - szólt a szóvivő válasza.

Tegyük hozzá, az egyéb bejelentési módoknál - internet, sms és telefon - semmiféle meghatalmazást nem kérnek, elegendő a szükséges adatokat ismerni, ahhoz pedig a házastárs is hozzáférhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!