Gazdaság

2011.03.29. 05:29

A válság és a fejlesztés nem mond ellent egymásnak

Kis esztergályosüzemként indultak, ma több külföldi országban is beszállítóként jegyzik az egerszegi Varró Műveket. A név nagy céget sejtet, de a Báthory utcai üzemet ma is Varró István jegyzi, egyéni vállalkozóként.

Hajdu Péter

Fejlesztés, bővítés és gazdasági válság. E kettősség nem segíti egymást, sőt... A vállalkozó mégis összehozza őket. Mint mondja, különben eltűnne a piacról.

- Mi is megéreztük a válságot. Nálunk tavaly éreztette keményen a hatását, mégpedig körülbelül 50 százalékos visszaeséssel. Tavaly három hónapon keresztül nem tudtuk kitölteni az üzem kapacitását. Nem küldtem el senkit, inkább csökkentett munkaidőben dolgoztunk, és később igyekeztük behozni a lemaradást. A veszteséget szerencsére elkerültük, minimális nyereséggel zártuk az évet - mondja Varró István, akivel a napokban az egerszegi állásbörzén találkoztunk, ahol a CNC-esztergához is értő, szakképzett dolgozót keresett.

Mint elmondta, a közelmúlt válsága és a fejlesztés nem mond ellent egymásnak.


- Még az idei első két hónapunk is gyenge volt, de már változik a helyzet. Korszerűsítenünk, bővítenünk kell. A szisztémám szerint a munka megszerzése érdekében sohasem a nagy nyereség erőltetése volt a célom, a megtakarítható pénz nagy részét azonban mindig visszaforgattam a működőképesség érdekében. Egyrészt a saját, és a hét dolgozóm családjának a megélhetése múlik ezen - mondja a mester, aki igazi szakember, ma is odaáll a gépek mellé, ha kell.

Hat szakmája a forgácsolástól a motorszerelésig, a hegesztésig és az öntészetig átfogja a vasas munkák jelentős részét.

Mint mondja, megmozdult a gépiparban a piac, ma már Németországban, Ausztriában és Olaszországban is vannak megrendelői. A legkülönfélébb, forgácsolással előállított fémalkatrészeket gyártják, továbbá a térségben egyedüliként foglalkoznak csapágyöntéssel. Hamarosan az osztrák partnerük szabadalmának köszönhetően várhatnak nagyobb megrendeléseket, ezekről csak annyit árul el, hogy környezetvédelmi berendezések alkatrészeiről van szó. Továbbá nagyot lendíthet az igényeken a szombathelyi BPW futóműgyár is. Mindezeknek nem könnyű megfelelni.

- A termelékenység és a nagy pontosság, minőség érdekében át kellett térnünk a CNC-technológiára, az eddigi beruházásoknak köszönhetően már öt CNC-esztergánk működik. Ahhoz, hogy piacon tudjunk maradni, idén valószínűleg egy újabb darabot kell venni, és egy további fontos géppel, egy ugyancsak számítógép vezérlésű megmunkáló központtal is bővíteni akarjuk a gépparkot. Nagy öröm ért. Megkaptunk, és a héten már szállítunk, munkába állítunk egy ugyancsak fontos eszközt, egy számítógéppel kombinált mérőgépet. Ma már a mérési jegyzőkönyvet is megkövetelik a vevők, ezért szükséges - kezdte sorolni az idei évre vonatkozó terveiket.

Ezek között maga a telephelyváltás is szerepelt.

- Lehet, hogy arról lekéstünk, március végéig kellett volna bejutnunk a szükséges pályázati programba. Jövőre azonban mindenképpen költözünk, ugyanis a bővülő gépparkkal már alig férünk el itt, a Báthory utcában - mondta Varró István, aki néha a hétvégeket is az üzemben tölti, vagy utazik, intézkedik, hogy sikeres legyen a folytatás.


HÍRES MOTORFELÚJÍTÓ
Varró István a ´80-as évek elején kezdte a vállalkozást az Univerzál szövetkezet gebineseként, ´91-től egyéni vállalkozóként vezeti a kisvállalkozást. Motorfelújításokkal váltak ismertté, s ma a fémmegmunkálás számos területén dolgoznak. A jelenlegi a harmadik telephelyük, amit hamarosan nagyobbra kell váltani, ez lesz a közelgő legnagyobb beruházásuk. Mint hozzátette, küszöbön áll az eddigi egyéni vállalkozói státusról a korlátolt felelősségű társasági formára történő áttérés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!