Gazdaság

2011.02.14. 19:27

Vegyépszer-ügy: az alvállalkozók a pénzüket akarják

A Zalaispa- program keretében rekultivált, földdel letakart hulladéklerakó visszabontására gyűltek összeg hétfőn Milejszegen a ki nem fizetett alvállalkozók, s megjelent a rendőrség is. Mintegy 400 millió forinttal tartoznak a fővállalkozók azoknak az alvállalkozóknak, amelyek az uniós támogatású Zalaispa hulladékgazdálkodási program keretében végeztek munkákat Zala megye számos településén. Megelégelték, hogy nem tudnak hozzájutni a pénzükhöz.

Szabó Judit

 Hétfőn reggel Milejszegen, a polgármesteri hivatal előtt gyülekeztek, hogy jelenlétükkel támogassák egyik kollégájuk, a zalalövői Horváth Zoltán akcióját.

 Az építési vállalkozó arra készült, hogy visszabontja a falu határában fekvő hulladéklerakóra a rekultiváció során hordott földréteget. Így akart tiltakozni az alvállalkozói díjak elmaradása miatt.

- Zalában 2008- ban és 2009-ben végeztek hulladéklerakó- rekultivációkat a jelen lévő cégek a fővállalkozó Mota-Engil Magyarország Zrt. és a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. konzorciuma megrendelésére. A leigazolt teljesítések ellenére sok alvállalkozót „elfelejtettek” kifizetni - mondta a Zizpij Kft.-t, valamint a ÁPRBau Kft.-t képviselő Horváth Zoltán. - Nekünk 130 ezer euróval tartoznak már két éve. Minden lehetséges fórumot megjártunk, de hiába, ezért döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk visszabontani a lerakót - fogalmazott Horváth Zoltán.

 

A Zalaispa önkormányzati társulás bejelentésére azonban kivonult a rendőrség a helyszínre bevetési egységgel együtt. Tudatták: akár kényszerítő eszközzel is megakadályozzák a jogellenes beavatkozást, s aki nekikezd, azt feljelentik környezetkárosítás miatt. A vállalkozók közül néhányan felháborodással fogadták ezt a kijelentést, egyikük emelt hangon kérdezte a rendőröktől: talán őket nézik bűnözőnek? Holott ők azok, akik becsületesen dolgoztak, és ők érzik magukat becsapva és meglopva. Később megnyugodtak a kedélyek, s lassacskán Horváth Zoltán is elállt tervétől.

A rendőröknek kezdetben nem akart engedelmeskedni, végül Milejszeg polgármesterének engedélyétől tette függővé az önkormányzati területre lépést. Egyedné Salamon Mária nem járult ehhez hozzá.

- Törvénytelennek tartom a rekultivált lerakó visszabontását. Megértem, hogy az alvállalkozók el vannak keseredve, de törvényes eszközökkel kellene a követelésüket behajtaniuk - vázolta.

Ezt már megpróbálták, jelezte Gecse László, a Zala-Depo Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre. A cég a Vegyépszerrel szerződött az egerszegi régi depónia rekultivációjára.

 

 

- A 2009-ben elvégzett munkánk jól megérdemelt ellenértékeként 75 millió forintot várunk - említette Gecse László. -Mindent elkövettünk kintlévőség behajtása érdekében: a többszöri felszólítást többszöri egyeztetés, majd felszámolási eljárás követte, de a folyamat csődegyezségi eljárásba ment át, miután a fővállalkozó kiegyezett valakivel a hitelezők közül. Ez azt jelenti, hogy újabb hat hónapot kapott a Vegyépszer. Most az összes hitelezőt, 65 vállalkozást kell megkeresnie, s mindenkivel egyezséget kötnie. Én tárgyalási alapnak a teljes összeget tekintem, amivel tartoznak. Semmilyen engedményt nem kívánunk tenni, sőt, foglalkozom a gondolattal, hogy csődbűntett megalapozott gyanúja miatt feljelentést teszek, ha most se jutunk előbbre.

Gecse László érdeklődésünkre hozzátette: ő nem folyamodik ahhoz az eszközhöz, hogy bontásba kezd a zalaegerszegi régi depónián, több okból. Az egyik, hogy a rekultiváció gázhasznosítással együtt valósult meg, s ahol gázfáklya ég, ott nincs helye hasonló beavatkozásnak.

Milejszegi jelenlétével amúgy kifejezésre juttatta, hogy ő is úgy véli, küzdeni kell a járandóság kifizetéséért.

Seprényi Sándor, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. vezérigazgatója hétfőntelefonon nyilatkozott lapunknak, előrebocsátva: amit Milejszegen el akartak bontani, az az önkormányzati társulás tulajdona, s bár megérti, hogy az alvállalkozók dühösek, de rendelkezhetnének némi önkontrollal. Leszögezte, hogy a rekultivációs munkákat elnyert konzorciumot nem a Vegyépszer vezette, s még nem történt meg az elszámolás a konzorciumi tagok között. Ezzel együtt nem állította, hogy ha a Vegyépszer megkapná a 400 millió forintot, akkor minden partnerének ki tudná fizetni a teljes vállalkozói díjat.

- Tavaly augusztus, szeptember óta reorganizáció zajlik a cégnél, s a folyamat középpontjában az áll, hogy sikerüljön a számlát vezető bankokkal valamilyen modus vivendire jutni. Ha ez sikerül, akkor lesz módja a Vegyépszernek a többi hitelezővel leülni és tárgyalni - mondta Seprényi Sándor, hozzátéve, hogy ez valószínűleg nem jelent majd százszázalékos kielégítést, de egyelőre nem tudná megsaccolni az arányát. Mindenesetre tárgyalni fognak, s törekednek rá, hogy a folyamatot ne akassza meg jogerőre emelkedő felszámolási eljárás. Kerestük a konzorciumot vezető Mota-Engil pénzügyi vezetőjét is, de nem sikerült elérni.


 A VEGYÉPSZER JÖVŐJE

Az egykor szebb napokat látott, többek között a hazai autópálya-építésekben jelentős megbízásokat elnyert Vegyépszer jövőjéről Seprényi Sándor vezérigazgató lapunknak elmondta: a maradék vállalatcsoport véleménye szerint harminc- ötven fős kisvállalat lehet, amely megpróbál eleget tenni a jótállási és garanciális kötelezettségeinek. Úgy vélte, hogy a válságkezelés folyamata még három évig eltarthat, ezt követően derül ki, hogy a cég visszaindulhat-e a piacra, vagy végelszámolással megszűnik.

 

 

 

Korábbi cikkeink a témában:

Vegyépszer-ügy: csalódottak és elkeseredettek az alvállalkozók  

Döntöttek, bontanak: Fizetség híján visszabontotta a vállalkozó a rekultivált szemétlerakót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!