Gazdaság

2011.02.08. 07:42

A pénzükért küzdenek a Balaton Hotel volt dolgozói

Noha lassan egy éve, hogy bezárt a zalaegerszegi Balaton Hotel, az egykori dolgozók a mai napig nem jutottak hozzá jogos járandóságukhoz, sőt, ez idáig még a felszámolás sem indult meg a szállodát üzemeltető kft. ellen.

Varga Lívia

Mint azt tavaly márciusban megírtuk, a Balaton Hotel bezárása derült égből villámcsapásként ért mindenkit. Nem csak a kívülállókat, a dolgozókat is.

"A városban sokan a mai napig azt hiszik, üzemel a szálló" - mondják az egykori dolgozók, akiknek korábbi munkáltatója, a Semira Spa Ingatlanforgalmazó Kft. több százezer forint jogos járandóságukkal adós maradt, s már marad is, hiszş a hivatalos dokumentumokból kiderül: a fővárosi cégbíróság tavaly novemberben megállapította a fizetésképtelenség tényét.

- Bár a cég felénk, egykori dolgozók felé való tartozását sosem vitatta, mégis számos akadályt gördített a kifizetések elé - kezdi Szili Attila, aki szakácsként dolgozott a szállodában.  Legutóbb egy 30 napos fizetési halasztást kért a fővárosi bíróságon, amit meg is kapott.

Holott, mint az erről tájékoztató hivatalos levélben is benne van: a számlavezető pénzintézet még augusztus elején megszüntette a Semira Kft. bankszámláját. A cég vezetője ugyanezen dokumentumban (egészen pontosan a fővárosi bíróságnak írt halasztási kérelmében, melynek másolatát Szili Attila is megkapta) azt is leszögezi: "Társaságunk tulajdonában nincs ingatlan." (A Semira Spa ugyanis csak bérlője volt a Balaton Hotelnek, melynek korábbi tulajdonosa, a Gastro-Hell Kft. jelenleg is felszámolás  alatt áll, derül ki  a  cégjegyzékből.)


- A Balaton a város meghatározó szállodája volt a wellness részleg miatt, rengeteg foglalásunk volt még az utolsó időszakban is, így mindenkit váratlanul ért a hír, mikor tavaly március 23-án bejelentették, hogy 25-én már nem nyitunk ki - mondja Pap Ferencné, aki hosszú évekig dolgozott a hotelben.

- Még menüt is írtunk arra a hétre - teszi hozzá Szili Attila, megjegyezve: a dolgozók mindvégig abban bíztak, ha a Semira nem is, a hitelező bank majd továbbviszi a szállodát. Nem így történt.

Mint arról már tavaly is beszámoltunk, a munkáltató azt szerette volna, ha közös megegyezéssel szűnik meg a mintegy 35 dolgozó munkaviszonya, ők azonban ebbe nem egyeztek bele, így végül csoportos leépítéssel bocsátották el őket. Ami viszont  a szabályok szerint  azzal járt, hogy március vége helyett egy hónappal tovább kellett foglalkoztatni mindenkit.

- A márciusi bérünket még kifizették, az áprilisit és a ki nem vett szabadságért járó pénzt azonban már nem, a felmondási időről nem is beszélve, ami esetemben például 55 nap volt - szögezi le Szili Attila, aki július 2-án vált hivatalosan is munkanélkülivé.

S a sokszor több tíznapos határidő miatt minden tolódott. Különösen, hogy a papírokat is késve, az utolsó munkában töltött nap helyett csak május végén kapták meg.

- Miután megszűnt a munkaviszonyunk, és letelt a felmondási idő is, 15 napot kellett várnunk, hogy felszólíthassuk a munkáltatónkat, fizesse ki az elmaradásokat. A válaszadásra a törvény 30 napot ad...-  sorolja Pap Ferencné. - Ekkor már szeptember 30-ánál jártunk, akkor kérték meg a 30 napos fizetési halasztást, amit meg is kaptak. A fizetésképtelenséget november végén mondta ki a cégbíróság.

Hogy pénzükhöz juthassanak, a dolgozók közösen fogadtak ügyvédet, ám hivatalosan csak Szili Attila neve jelent meg a dokumentumokon.

- Tudtuk, ha mi nem indítjuk el a felszámolást, sosem juthatunk a pénzünkhöz - mondja Pap Ferencné. - Mivel akkor három hónapja egy fillért sem kaptunk már, kénytelenek voltunk a szükséges összeget szinte a semmiből előteremteni.

- Kollégáink nagy része azóta sem tudott elhelyezkedni, a többség hónapok óta a 28 ezer forintos segélyen él, mások már semmilyen ellátást sem kapnak, a tartalékait pedig már rég felélte mindenki - teszi hozzá Szili Attila, akinek ez idáig szintén nem sikerült elhelyezkednie. Ráadásul a vendéglátásban munkát találni Zalaegerszegen meglehetősen nehéz feladat, bármilyen munkakörről is legyen szó.

A jogos járandóságra tehát mindenkinek égető szüksége lenne. Némi reményre ad okot, hogy, mint dr. Cserjési Jenőné, Szili Attila ügyvédje elmondta, időközben a bíróság elrendelte a felszámolást, s kijelölte a felszámolót, a határozat azonban egyelőre nem emelkedett jogerőre. Azt megjósolni tehát még mindig nem lehet, hogy a felszámoló mikor tudja kifizetni a dolgozónként járó nettó száz- és hatszázezer forint közötti összegeket, amit vagyon híján valószínűleg a bérgarancia-alapból kell lehívnia.

A kft.-nél azonban nem csak a fizetésekkel volt gond. A dolgozók elmondták: a cég a magánnyugdíjpénztári befizetéseket sem utalta el 8 hónapon át, holott a bérpapíron szerepelt ez a tétel. S bár sokáig fontolgatták, mivel egyetlen hatóság sem biztatta őket azzal, hogy ezt az összeget be tudják hajtani a kft.-n, végül nem tettek feljelentést a rendőrségen, vagyon híján ugyanis ez maximum elégtétellel szolgálhatott volna. S erre ráadásul a bérgarancia sem érvényes.


TARTOZÁS A SZOLGÁLTATÓKNÁL IS
A kft.-nek a szolgáltatóknál is jelentős tartozása halmozódott fel. A Zalavíz értékesítési osztályvezetője, Novákné Téglás Kata elmondta: fizetési meghagyást nyújottak be a Semira Spa ellen, ami, ha a kft. kifogást jelent be, perré alakul, ha nem, akkor végrehajtóhoz kerül. A kft. nagyságrendileg 2,5 millió forinttal adós a Zalavíznek. A tartozás tényét az E.ON sajtóreferense, Egyházi Nikoletta is megerősítette, mind az áram-, mind a gázszámla tekintetében.


Kapcsolódó cikkünk:
Megújulás helyett bezárás! Felszámolás alatt a nagy múltú Balaton Hotel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!