Gazdaság

2011.01.19. 03:29

A túlélők bátorsága

Az egykor virágzó olajipar által elhagyott területeken számos vállalkozás talált magának ideális telephelyet. A gazdasági világválság azonban Bázakerettyét sem kerülte el, a kihívással az itteni cégeknek is meg kell küzdeni.

Péter Gyöngyi

 

 

- A 14 főt foglalkoztató vállalkozás, amit tulajdonostársammal közösen irányítok, 2007-ben alakult - kalauzolta csapatunkat Szabó Balázs ügyvezető igazgató a cég telephelyén. - Az elsődleges faiparban tevékenykedünk, szélezett és szélezetlen fűrészárukat készítünk. Szinte 100 százalékban külföldre termelünk, ami viszont alapvetően nem jó, hiszen a határainkon túlra kerülő nyersanyagot az ottani munkaerő dolgozza fel. Aztán a készbútorok visszakerülnek Magyarországra - sajnos, ezzel a visszás helyzettel mi nem tudunk mit kezdeni.

 

Szállításaik fő célpontja Ausztria, Svédország, Németország és Dánia. Elsősorban a Zalaerdő Zrt. területeiről származó faanyagot dolgoznak fel, bükköt, tölgyet, akácot és csert. Évente 2-3000 kaloda tűzifát állítanak elő, ezenkívül bútorlécek, parkettfrízek, küszöblécek, kerítéselemek, s egyéb faipari termékek kerülnek ki a bázakerettyei üzemből. E céget is rosszul érintette a pénzügyi válság, az európai piac árai negyedével csökkentek. Ennek viszont véleményük szerint csak egyetlen ellenszere van: az előrelépés, minden téren. Ezért (is) fejlesztenék vállalkozásukat, pályázati forrás révén szeretnének szárítóberendezéseket telepíteni, (jelenleg bérszárítók segítségével vonják ki a fából a nedvességet). Tervük, hogy tevékenységükkel átfogják a teljes faipari vertikumot, az erdőtől a bútorig, az alapanyag-előállítástól a belsőépítészetig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!