Gazdaság

2010.12.09. 06:49

Munkahelyek maradnak meg: a tervezett ezer főnél háromszázzal kevesebbet épít le a GE

Folyamatosan egyeztetnek a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete (NFDSZ) vezetői a GE-menedzsmenttel a tavaly bejelentett kétéves csoportos létszámleépítésről.

Szalabán Attila

Mint azt Kupó Csaba, az NFDSZ elnöke elmondta: a tárgyalások még nem zárultak le. A hagyományos izzók forgalomból történő kivonásáról szóló EU-s döntés nagymértékben érinti a kanizsai gyárat, ám küzdenek azért, hogy minél több munkahelyet megtarthassanak a városban.

- Komoly eredményként könyvelhettük el, hogy a menedzsmentet sikerült abba az irányba befolyásolni, hogy a normál sorokat állítsuk át halogén izzók gyártására. A betéteket ugyan Kisvárdán készítik majd, de az eredetileg tervezett ezer főnél így is háromszázzal kevesebbet építenek le jövőre a nagykanizsai gyár állományából - jelezte Kupó Csaba. - Az ütemezés az ideihez hasonló lesz. Megalakult egy koordinációs bizottság is, mely meghatározza majd, hogy milyen irányban történjenek az elbocsátások. A gyárvezetés és a szakszervezet véleménye abban egyezik: a fő szempont a teljesítményértékelés legyen. A többi részletről még tárgyalunk. A MEB, azaz a Munkábahelyezést Elősegítő Bizottság pedig az érintett dolgozókat támogatja az átképzésben és a munkahelykeresésben.

Az NFDSZ elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: reményeik szerint tovább lehet csökkenteni a leépítés mértékét. A GE-menedzsmentnél azért lobbiznak, hogy új technológiákat telepítsen Nagykanizsára, kihasználva az itteni szakemberek tudását, tapasztalatát. Kupó Csaba szerint a nem is olyan rég még a világ legnagyobb fényforrásgyárának számító kanizsai üzem gyárthatná a még fennmaradó hagyományos-, illetve autólámpákhoz szükséges burákat. Igyekeznek a vezetést arról is meggyőzni, hogy a kompaktfénycső-gyártást bővíthetnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!