Gazdaság

2010.11.10. 17:32

Megduplázódott a liszt ára! Nem tudják, hová lett a búza

A Pékszövetség szerint az ország északi felében a sütőipari üzemek már Szlovákiából importálják a lisztet, mert itthon nem kapnak. Zalában erre még nem kényszerültek rá, a nagyobb sütőipari cégek vezetői azonban elmondták, nagy a liszt iránti kereslet, s folyamatosan emelkedik az ára.

Hajdu Péter

- Az ország másik felét érinti a beszerzési probléma, ahol búzahiány miatt már leállt az egyik nagyobb észak-magyarországi malom, az Abo Mill. Folyamatosan tájékozódunk, a termelés biztonsága fontos számunkra. Nálunk nem lesz liszthiány, mert a régi partnereink a következő termésig garantálják a szállítást. A cégcsoportunk soproni vállalata burgenlandi malomtól vásárol, de más okból - mondja Berta László, a Zalaco Zrt. tulajdonos vezetője.


A cégvezető szerint a jelenlegi helyzet gondokat okozhat a sütőipar számára, bár ők évek óta nem emelték az alaptermékeik árát.  Senki sem tudja, az országban mennyi búza van. Vélekedések léteznek, azt is mondják, hogy a szükséglet többszöröse is rendelkezésre áll még a raktárakban, de hogy onnan hova kerül, külföldre vagy a hazai malmokba, nem tudni. Egy malomnak sincs akkora tőkéje, amiből meg tudná finanszírozni az éves lisztmennyiséghez szükséges búza beszerzését   vélekedett Berta László, hozzátéve, a számukra egy évre lekötött 9600 tonna lisztre számíthatnak.

Nagy László gazdálkodó, a zalabaksai malom vezetője szerint: 
- Valóban hiány van búzából, mert mire a magyarok felébredtek, kivitték külföldre szinte az összes étkezési és takarmánybúzát. A környékünkön a mezőgazdasági termelők nem olyan tőkeerősek, hogy hosszabb távon képesek lennének raktározni, viszont finanszírozni kell a termelés folytatását. Ezért az volt a jellemző, hogy a kombájnból vitték a kamionok külföldre a termést - mondja, majd arra a kérdésre, hogy a baksai malom milyen helyzetben van, így válaszolt:
 -Az a szerencsém, hogy a malom termeléséhez szükséges búza hatvan százaléka saját termelésemből származik. Ezenkívül a környékbeli termelőktől szoktam vásárolni. Bízom benne, hogy a partner pékségeket végig el tudom látni liszttel. Voltak újabb jelentkezők is, de további megrendelők ellátását már nem tudtam vállalni.


A baksai malom a kisebbek közé tartozik az évente mintegy 2500 tonna liszt előállításával, s tulajdonosa megerősítette: a búza árának megfelelően emelik a liszt árát. Nagy László aggasztónak tartja a folytatást is. A termelők jóval kevesebb búzát tudtak vetni eddig, s ha kicsúsznak az időből, jövőre is kevesebb lesz kenyérgabonából.

- Nem tudni, mennyi a spekulatív elem a gabonakészleteket illetően. Mi a zavartalan ellátásunk érdekében próbálunk szerződni a beszállítókkal. A partner malmok egyelőre nem jelezték, hogy gond lenne a lisztellátással. Azt viszont nem zárták ki, hogy tavasszal baj lehet. A jelenlegi finanszírozási helyzetben a malmoknak nincs annyi pénzük, hogy megvegyék az aratásig szükséges búzát - mondja Polgár Ervin is, a Kanizsa Pékség Zrt. cégvezetője, hozzátéve, évente 6 ezer tonna lisztet használnak fel, s a jelenlegi szerződéseik alapján februárig látnak előre.

Mint elmondta, ennél nagyobb gond a liszt árának emelése.
- Sajnos ez folyamatos, az előző termésből őrölt liszt ára 45 forintról indult, aztán májustól folyamatosan emelik. Most 90-95 forintért tudjuk beszerezni, de van olyan fajta is, amit 100 forintért kínálnak  említette a cégvezető a lisztár megduplázódásáról.


A megyében tehát, legalábbis a nagy sütőipari cégeknek egyelőre nincs beszerzési gondjuk, de abban egyetértenek, hogy erős keresleti piac nyomja felfelé a liszt árát, nem tudni meddig. A Kanizsa Pékség vezetője elmondta továbbá, eddig 1015 százalékos áremelést hajtottak végre terméktől, liszttartalomtól függően, de elfogytak a tartalékaik, s nemcsak a liszt ára miatt. A költségeik egy éve növekedtek, miközben ez év tavaszáig csökkentek a sütőipari beszállítói árak, amelyek még mindig alatta maradnak a 2008-as árszintnek. Ezért újabb, az előzőhöz hasonló mértékű emelés előtt állnak.

A Zalaco vezetője hangsúlyozta, magánvéleménye szerint a gabonafelvásárló kereskedők még nem adják el a termést. Arra spekulálnak, hogy emelkedni fog még az ára. Jövőre így csökkenhet is, nőhet is a liszt ára, ezt ma senki sem tudja. Attól függ, mikor és kinek nyílnak meg a raktárkészletek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!