Gazdaság

2010.10.07. 16:53

Ezüstöt kapott a zalai méhész akácméze a nemzetközi találkozón

Erős nemzetközi mezőnyben szerzett elismerést Nátrán Attila söjtöri méhész, akinek akácméze a hét végén ezüstérmet nyert a szlovéniai Semicben rendezett méhészeti fórumon.

Arany Gábor

Az egészségmegőrzés a méhek által mottóval megtartott háromnapos méz-gyógyászati és mézminőségi fórum rendezvényein a szakma krémje, 320 méhészet képviseltette magát. A söjtöri Nátrán Attila a nyár elején kapott felkérést, hogy nevezzen az akácmézek kategóriájában.

- Zömében Európából érkeztek a résztvevők - kezdte a 36 éves Nátrán Attila, aki harmadik generációs méhész, hiszen nagyapja, Nátrán János még 1936-ban kezdett foglalkozni a hasznos rovarokkal, 30-40 kaptárral kezdte.


A szlovén fórumon virág-, erdei, fenyő-, gesztenye- és hársmézben írtak ki versenyt, no meg akácban, ahol a 16 országból származó 85 mintát vetették össze. Itt az első helyezett horvát méhészeti egyesület mögött az ezüstérmet a  350 méhcsaláddal dolgozó Nátrán Attila kapta meg szlovén kollégája előtt.

- Azért tartom különösen értékesnek ezt az elismerést, mert nem volt jó év idén az akácméznek. Az esős időjárás miatt a szokásos 12 ezer tonnás hazai termés jó harmadát sikerült csak begyűjteni. A legtöbbet Zalában és Vasban, és az eredmény azt mutatja, a minőséget sikerült megőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!