Gazdaság

2010.09.22. 16:23

Biogáz töltőállomást avattak Zalaaegerszegen

Szennyvízből előállított biogázzal tankolhatják a Zalavíz Zrt. autóit. A töltőállomást szerdán avatták fe Zalaegerszegen.

Szabó Judit

A benzinár töredékébe kerül az az üzemanyag, amelyet  szennyvíziszapból állít elő a Zalavíz Zrt., de a biogáz töltőállomás nemcsak gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontból is jelentős. Kialakítását az tette lehetővé, hogy európai uniós támogatással két iszaprothasztó tornyot építettek a szennyvíztelepen.

A tornyok működtetésével - az eddiginél kevesebb és  jobb minőségű, jobban hasznosítható - szennyvíziszap marad vissza, a folyamat melléktermékeként pedig  biogáz képződik. A biogázból elsősorban villamos energiát állítanak elő, és fűtenek vele, de a Zalavíz saját, húszmillió forintos beruházásának eredményként most már üzemanyagot is készítenek belőle. Ehhez egy tisztító berendezésre volt szükség, amely a 70% metán tartalmú biogázból 99 százalékos biometánt állít elő. A  földgázzal közel azonos minőségű és energiatartalmú anyagot  a CNG-s  gépjárművekbe tankolják az egerszegi szennyvíztelepen.


- Eddig egy gépkocsit alakítottunk át biogáz-üzeműre, de a gépjárműcsere-program során már ilyen autókat fogunk beszerezni. A zrt.  körülbelül száz gépjárművet használ, a beruházás tehát gyorsan megtérül - tájékoztatott Arnhoffer András műszaki igazgató. - A biogázból előállított üzemanyag önköltsége 70-80 forint a 340 forintos benzinárral szemben. Ha belekalkulálom, hogy a tankolásra használt mennyiség  kiesik a villamosenergia-előállításból, akor is kijön az üzemenyag ára maximum 150 forintból.

A rothasztó tornyok kihasználtsága pillanatnyilag 30 százalékos. A Zalavíz igyekszik minél több alapanyagra szert tenni, ezért a szippantott szennyvizet is gyűjti, és éttermi hulladékkal növeli a mennyiséget. Teljes kihasználtság esetén napi 3600 köbméter biogáz állítható elő a telepen, ezzel körülbelül százharminc autót lehet teletankolni.

Az üzemanyag kereskedelmi forgalomba hozatalát jelenleg nem tervezik. Az avatóünnepségen tartott beszédében Gyutai Csaba alpolgármester elmondta: abban gondolkodnak, hogy az önkormányzati cégek gépjárműparkját látják el az olcsó és környezetbarát anyaggal, de arra is lehetőséget látnak, hogy később a városban közlekedő buszokat tankolják vele.  Dr. Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy újabb környezetbarát fejlesztéseket terveznek, így például a szél-, nap- és geotermikus energia kiaknázását.


Információk: 
- A szennyvíziszapból előállított biogázzal később 130 autót tankolhatnak tele naponta
- Ezzel olcsón jutnak üzemanyaghoz, s a biogázt fogyasztó járművek sokkal kevesebb szennyezőanyagot bocsátanak ki, mint a benzin- vagy dízelüzeműek
- Ha a gazdasági körülmények úgy alakulnak, hogy a szennyvíztelepen keletkező biogáz teljes mennyiségét megéri villamosenergia-termelésre használni, akkor sem maradnak üresek a földgáz üzemű, CNG-s gépjárművek tankjai. A vezetékes hálózatból származó gázzal fogják hajtani azokat
- A biogáz üzemanyagként való felhasználása után jelenleg nem kell jövedéki adót fizetni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!