Gazdaság

2010.06.17. 05:29

Van segítség! Elhelyezkedés hátrányos helyzetben

Ami az életben örvendetes, az a munkaerőpiacon sok esetben hátrányt jelent. Ilyen például a friss diploma vagy a gyermekvállalás. Vannak azonban támogatási formák, amelyek segíthetik az elhelyezkedést.

Varga Lívia

 

A Start-program a pályakezdők munkába állásának, valamint a munkaerőpiacon egyéb okok miatt hátrányban levők foglalkoztatásának elősegítése érdekében jött létre, s a munkaadókat ösztönzi a járulékkedvezmények révén.

Míg a Start Extra többek közt az 50 év felettiek foglalkoztatását segíti, a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését a Start-kártya ösztönzi, immár 2005 októbere óta. A lehetőséggel az a fiatal élhet, aki a 25. - felsőfokú végzettség esetén pedig a 30. életévét - nem töltötte még be, ám tanulmányait már befejezte, netán megszakította. A kártya igénylésének további feltétele, hogy a pályakezdő a tanulmányai befejeztét követően első ízben létesítsen foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, tájékoztatta lapunkat az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága. Aki korábban megbízási-, vállalkozási szerződés alapján végzett munkát vagy egyéni vállalkozó volt, nem igényelhet Start-kártyát. Nem kizáró ok ugyanakkor a tanulói, hallgatói jogviszony melletti, illetve az iskolai szünet időtartama alatti foglalkoztatásra irányuló jogviszony.


A Start-kártya érvényessége főszabály szerint két év, felsőfokú végzettségű igénylő esetén azonban 1 év, ám a kiállítás keltétől legfeljebb az igénylő 25. életévének, felsőfokú végzettségű munkavállalónál pedig a 30. életévének betöltéséig használható. Fontos, hívja fel a figyelmet az adóhatóság, hogy az idén január 1-je előtt felsőfokú végzettségűként kiváltott Start-kártya érvényessége két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő 30. életévének betöltéséig vehető igénybe.

Alap- és középfokú végzettségű vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő foglalkoztatásakor a 27 százalékos társadalombiztosítási járulék helyett a foglalkoztatás első évében a havi bruttó kereset 10 százalékának, második évében 20 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót. Felsőfokú végzettségű Start-kártyás foglalkoztatásakor a tb-járulék összege helyett a foglalkoztatás első kilenc hónapjában a bruttó munkabér 10 százalékának, azt követő három hónapjában pedig 20 százalékának megfelelő közterhet köteles fizetni a foglalkoztató.

A kedvezmény az alap- és középfokú végzettségű vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdőnél legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszeresének, felsőfokú végzettségű pályakezdőnél a minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalap után érvényesíthető. Az ezen felüli kereset után az általános szabályok szerint kell megfizetni a járulékot.

Start Plusz-kártyát az a tartósan álláskeresőként nyilvántartott személy kérhet, akit az igénylést megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapja (pályakezdő álláskereső esetében 8 hónapon belül legalább 6 hónapja) az állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként tart nyilván. Start Plusz-kártyára jogosult továbbá az, aki a gyes, gyet, ápolási díj vagy a gyed megszűnését követő egy éven belül kíván munkába állni. Akinek gyermeke az egyéves kort betöltötte, és aki e gyermek után igénybe vett gyes mellett kíván munkát vállalni, ugyancsak jogosult a kártyára. Feltétel azonban, hogy az igénylő nem állhat az igénylés időpontjában munkaviszonyban.

A Start Plusz-kártya a kiállítás keltétől számított két évig érvényes, de legfeljebb az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig. Ha valaki gyes mellett veszi igénybe a kártyát, annak érvényessége maximum a gyes megszűnéséig terjedhet.

Fontos tudni azonban, hívja fel a figyelmet az adóhatóság, hogy a gyermekgondozási segély folyósítása alatt igénybe vett Start Plusz-kártya érvényességi idejének lejáratát követően újabb Start Plusz-kártya a gyermekgondozási segély megszűnése utáni foglalkoztatáshoz már nem váltható ki. Azonban, amennyiben a Start Plusz-kártya érvényességi ideje alatt újabb gyermek születik, akkor a legfiatalabb gyermek jóvoltából újra lehetővé válik a kártya kiváltása.

A Start-program kártyái az APEH-nél igényelhetők.


● A Start Plusz-kártyás foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót
● A második évben ez a bruttó munkabér 20 százalékára emelkedik
● A kedvezmény legfeljebb a kötelező minimálbér kétszeresének megfelelő járulékalap erejéig érvényesíthető
● Az ezt meghaladó összeg után az általános járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni
● A kedvezmény feltétele, hogy a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja, a munkaidő pedig a napi négy órát legalább elérje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!