Gazdaság

2009.10.06. 14:43

Hiába várnak a bérükre a pölöskei szörpüzem dolgozói? A felszámoló csődbűntett miatt feljelentést fontolgat

Pölöske - Hónapok óta nem tudja kifizetni a dolgozók elmaradt béreit a pölöskei Bognár Szörp Kft. felszámolója, mert az üzem volt ügyvezetője a törvényes határidőt többszörösen túllépve sem adta át a zárómérleget, az ingatlanvagyon értéke pedig nem fedezi a követeléseket - közölte a felszámoló Marosholding Kft. ügyvezetője kedden.

zaol.hu


Hónapok óta a mérlegbeszámolóra várva

Szabó Tibor úgy fogalmazott: hónapok óta vár arra, hogy a Bognár Szörp Kft. volt ügyvezető igazgatója a törvényes kötelezettségének eleget téve átadja a tevékenységet lezáró mérleget. Amíg ez nincs a birtokában, a bérgarancia alapból sem tudja lehívni a dolgozók elmaradt bérének és végkielégítésének fedezetét.
   
Több mint 100 dolgozónak összesen 200-210 millió forint jár még, a cég elleni követelés együttesen pedig mintegy 2,5 milliárd forint. Ennek legnagyobb részét két bank és egy takarékszövetkezet követeli. A pölöskei ingatlanvagyont 1,7 milliárd forintos jelzálog terheli.


A felszámoló csődbüntett gyanúja miatt tesz feljelentést, ha 10 napon belül nem kapja kézhez a zárómérleget
   
A Marosholding ügyvezetője először végelszámolóként kapcsolódott be a zalai Bognár Szörp ügyeinek rendezésébe, de miután kiderült, hogy a gyártóüzem fizetésképtelen, az ügyvezető pedig már akkor sem adta át a szükséges iratokat, júliusban felszámolási eljárást indított. Ennek megkezdésétől 40 napon belül kellett volna a zárómérleget átadnia az egykori cégvezetőnek, akit hosszú ideig nem lehetett megtalálni, a neki szóló leveleket sem vette át.
   
Szabó Tibor kifejtette: felszámolóként ezek után felvette a kapcsolatot a munkaügyi központtal, elindította a folyamatát a bérgarancia alapból szükséges összeg lehívásának, a cégvezető azonban ekkor mégis jelentkezett, hogy átadja a mérlegbeszámolót. Ígérete és kötelezettsége ellenére ezt azonban a határidő letelte után két hónappal sem tette meg, ezért hétfőn egy utolsó felszólítást küldött a felszámoló, aki csődbüntett gyanúja miatt tesz feljelentést, ha 10 napon belül nem kapja kézhez a zárómérleget. Ennek birtokában a bérgarancia alapból lehívhatóvá válik a dolgozók elmaradt bére, amit így egy hónap alatt meg is kaphatnának.


Az ingatlanvagyon nem fedezi a követelések összegét?
   
A felszámoló azt is elmondta, álláspontja szerint a Bognár Szörp Kft. ingatlanvagyona messze nem fedezi a jelzáloggal követelt 1,7 milliárd forintot, ami a bankok hitelezési eljárásának jogszerűségét is megkérdőjelezi. Az ingatlan pontos értékéről nem tudott adatot közölni, mert az igazságügyi szakértő még nem fejezte be az ezzel kapcsolatos vizsgálatát, de meglátása szerint a jelzálog értéke sokszorosa a fedezetül szolgáló ingatlanénak.


A korábbi termelés egyharmadát
   
A Bognár Szörp Kft. üzemét áprilistól egy újonnan alakult cég, a Pölöskei Szörp Kft. bérli, amely az egykori dolgozók egy részét is újra foglalkoztatja. Janicsek Béla, az új cég ügyvezetője  kedden arról számolt be, hogy állami támogatások jóvoltából október 1-jétől már nem alkalmi munkavállalóként, hanem munkaszerződéssel tudja foglalkoztatni az eddig is nála dolgozó közel 40 ember túlnyomó többségét.
   
A korábban elvesztett piacok egy részét is visszaszerezték, így a pölöskei név alatt forgalmazott termékeket ismét szállítják egykori vevőiknek, ez a korábbi termelés mintegy harmadát jelenti ma. A nagyobb áruházláncok sajátmárkás termékeiként eladott gyümölcsleveinek és szörpjeinek egy részét is újra gyártják beszállítóként, de ennek a termékkörnek az előállítása csak nyomott árakon történt, ezért az új vállalkozás ebből nem is törekszik ismételten nagy vevőkört elérni - tette hozzá Janicsek Béla.
   
A korábbi években még a Magyarországon működő áruházláncok egyik legnagyobb szörp- és gyümölcslé-beszállítójaként tevékenykedő Bognár Szörp Kft. dolgozói előtt március elején zárták be a kapukat, a több mint 100 munkavállalót magyarázat nélkül hazaküldték. A március közepén tartott rendkívüli munkásgyűlésről azzal jöttek ki a munkavállalók, hogy a tulajdonos azt közölte, rossz döntéseket hozott az elmúlt hónapokban, a hitelező bank pedig zárolta a számláikat. A vállalkozás alapítója, Bognár Kálmán nem nyilatkozott a sajtónak.
   
A mintegy hatezer négyzetméteres gyártelepen havonta 4-5 millió liter termék készült, 2007-ben 9 millió doboz üdítőitalt gyártottak, ami a tulajdonos akkori közlése szerint nettó 3,3 milliárd forint forgalmat jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!