Gazdaság

2009.09.25. 04:28

Sokan vannak mulasztásban - Az APEH eddig nem büntette a feledékeny vállalkozásokat

Zalaegerszeg - A TEÁOR számok átjelentése több mint másfél éve keseríti már a vállalkozók életét. S bár a türelmi idő e hónap huszadikán lejárt, Zalában még közel ötezren nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek. Őket akár többszázezres bírsággal is sújthatja az adóhatóság.

Sámel József

Mivel az unio-szerte egységes 08-as kódrendszer jóval részletesebb a korábbinál, a változás elsősorban azoknál a cégeknél jelenthet problémát, amelyek kiterjedt tevékenységi körrel, 2008 előtt alakultak. Esetükben ugyanis előfordulhatott, hogy az adóhatóság nem tudta tevékenységi kódjaikat az új rendszernek megfelelően, automatikusan átfordítani, így önállóan kellett bejelentést tenniük.


Az új besorolási rendszer jóval részletesebb a korábbinál
Fotó: Pezzetta Umberto

Zalában 2007 legvégén 14 ezer 432 társas vállalkozás, illetve 24 ezer 793 egyéni vállalkozó és adószámos magánszemély volt kötelezett a 2008. január 1-től hatályos új TEÁOR, illetve szakmakód bejelentésére. Az automatikus átfordítások, valamint az adózói bejelentések feldolgozását követően megállapítható, hogy 2327 társas vállalkozás és 2614 egyéni vállalkozó, illetve magánszemély adózó nem tett még eleget változásbejelentési kötelezettségének, tájékoztatta lapunkat az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága, hozzátéve: ezek a számok megegyeznek a régiós arányokkal.

A TEÁOR bejelentések teljesítését egyébként folyamatosan nyomon követi az adóhivatal, az elmaradásban levő adózókat pedig tájékoztatja tennivalóikról. Sokszor a kirendeltségekre érkező ügyfelek, tervezett ügyeik elintézése mellett, a TEÁOR bejelentéssel kapcsolatos hiányosságot is azonnal pótolják, vagy legalábbis az ügyintézők felhívják figyelmüket erre. De a hibás bevallást benyújtók is szembesülhetnek azzal, hogy a bevallás javítása mellett a tevékenységi kódokat is aktualizálni kell. Az adóellenőrzéssel érintett vállalkozásoknál pedig az első lépések közé tartozik a székhely, telephely, valamint a tevékenységi kód egyeztetése.

S bár a változásbejelentési kötelezettségét elmulasztó magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezerig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, az APEH ez idáig még nem élt ezen lehetőséggel.

Azok az adózók, akik ellenőrizni szeretnék, hogy bejelentési kötelezettségüknek sikeresen eleget tettek-e, az Ügyfélkapun keresztül lekérdezhetik törzsadataikat, de az adózók tevékenységi körei az APEH honlapján is megtekinthetők, és az ügyfélszolgálatok is felvilágosítást nyújtanak.

A még mulasztásban levők bejelentési kötelezettségüket az APEH által rendszeresített formanyomtatványon (09T201T, illetve 09T101E) tehetik meg, ami kizárólag az adóhatóság honlapjáról tölthető le. A nyomtatvány elektronikus úton, személyesen, vagy akár postai úton is benyújtható. A változásbejelentés költség- és illetékmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!