Gazdaság

2009.08.27. 07:55

Egyre csak halmozódik a hulladék - Lenti-hegyi szemétügyek

Lenti - Akár anyagi áldozatot is vállalnának a szemétproblémák megoldása érdekében a Lenti-hegyen ingatlannal rendelkező külföldiek.

Mórocz Zsolt

A lenti-hegyi szemétkérdésről korábban megírtuk, hogy a képviselő-testület januártól megszüntette a konténeres szemétgyűjtést, melynek fedezetét a város fizette, s helyette zsákos módszert vezetett be. Emiatt a lerakóknál rendre ott maradt az illegálisan elhelyezett szemét.

- Nem tartható tovább ez az állapot - mondja a tiltakozók szószólója, Petra Drobner. - Bármilyen megoldás jobb a jelenleginél, most ugyanis csak halmozódik a szemét. 


Nem kellemes látvány a város zöldövezetében gyűlő szeméthalom
Fotó: Gyuricza Ferenc

A német hölgy sokak nevében szólt, hiszen vagy tucatnyian vártak bennünket hasonló panasszal a Lenti-hegyen. Többségében külföldiek, de néhány magyar állampolgár is akadt köztük. Mind ugyanazt hajtogatták, undorító, gusztustalan látvány, ráadásul közegészségügyi szempontból is kifogásolható a szeméthalom.

- Anyagi áldozatra is hajlandóak vagyunk a megoldás érdekében, alkalmanként a konténer elszállításának költségét is fizetnénk - folytat-ja Nikolaus Bachl. - Persze megoldást az önkormányzattól várunk, hiszen a helyzetet ők idézték elő.

A panaszosok szerint a legnagyobb probléma morális jellegű, ugyanis a legtöbb szemetet nem a lenti-hegyi birtokosok hordják össze, hanem azok a környékbeli településeken élők, akik úgy gondolják, inkább így szabadulnak meg a hulladékuktól, mintsem plusz pénzeket fizessenek ki. Akadnak vállalkozók is, akik a Lenti-hegyet szemétlerakónak tekintik. Elhangzik néhány név is. Mások úgy vélik, az újítás bevezetésekor az önkormányzat nem volt elég körültekintő, nem adott elégséges információt arról, hogy változik a szemétszállítás módja, de arról sem, hogy hol szerezhető be a feliratos műanyag zsák, melynek ára a szállítás és ártalmatlanítás díját is magába foglalja. A Lenti Hulladékkezelő Kft. munkatársai ugyanis csak ezeket a zsákokat szállítják el.

- Szeptembertől ideiglenes jelleggel visszaállítjuk a konténeres szemétszállítást - válaszolja megkeresésünkre Ferenczi Róbert képviselő, aki egyben a Lenti Hulladékkezelő Kft. ágazatvezetője is. - Azt azonban senki sem várhatja el, hogy hosszú távon a város fizesse a szemétszállítást, ezért januárig új rendszert dolgozunk ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!