Gazdaság

2009.07.13. 15:19

Módosultak a személyi jövedelemadót érintő jogszabályok

Zalaegerszeg - A júliusi hónapkezdet egy sor változást idézett elő életünkben, ezek zöme az adótörvények módosítására vezethető vissza. Az szja-t érintő fontos változás például, hogy a családi pótlék és az anyasági támogatás részévé válik az összevont adóalapnak.

Varga Lívia

- A családi pótlék és az anyasági támogatás ez idáig adómentes juttatás volt - kezdi dr. Lázár József, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága Tájékoztatási Osztályának vezetője -, szeptember elsejétől azonban adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

S bár a jogszabály július elsején lépett hatályba, a változás a szeptember elseje után folyósított családi pótlékra érvényes először. Anyasági támogatás esetén még hosszabb az átmenet, hisz' a rendelkezés a 2010. március 31-ét követően született gyermekek után megítélt pénz esetében lép életbe.

- A jogszabály kimondja, hogy a családi pótlékból származó jövedelmet fele-fele arányban meg kell osztani a házastársak, élettársak között, s az adóbevallásban a házastárs személyes azonosító adatait is fel kell tüntetni - folytatja az osztályvezető. - A gyermekét egyedül nevelő szülőnél szintén csak a családi pótlék felét kell bevételnek tekinteni.

Vannak esetek, mikor a családi pótlékot nem kell a jövedelem megállapítása során figyelembe venni. Ilyen, ha valaki annak folyosítására saját jogán jogosult, ha a pótlékot tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos  gyermek után adják, illetőleg gyámként, vagyonkezelői gondnokként, hivatásos nevelőszülőként vagy gyermekvédelmi intézmény vezetőjeként kapja azt a magánszemély.

Az új besorolásnak megfelelően módosulnak az adóelőleg számításának szabályai is, azaz a munkavállalóknak nyilatkozniuk kell munkáltatójuknak a 2009. augusztus 31-ét követően megszerzett adóterhet nem viselő járandóság tényéről s összegéről is. A bér kifizetője az általa fizetett rendszeres és nem rendszeres bevételt terhelő adóelőleg megállapítása során ezek összegét figyelembe veszi. Fontos, hogy ne mulasszuk el a nyilatkozatban feltüntetni az összeget, ellenkező esetben ugyanis az adóelőleget a legmagasabb kulccsal vonják le.

Módosultak a magánszemélyek adóelőleg megállapítási szabályai is, mostantól ugyanis annak megállapításakor figyelembe kell venni a családi pótlékot is - teszi hozzá dr. Lázár József. -
Az adótábla szerinti sávhatárok 2009. január 1-jei visszamenőleges hatállyal módosulnak, eszerint a magánszemélyt terhelő számított adó 1 millió 900 ezer forint összevont adóalapba tartozó éves jövedelemig 18 százalék, az e feletti jövedelemrész után pedig 36 százalék. Az adócsökkenésből fakadó első fél évi túlvont adóelőleg összegét a második féléves adóelőleg-megállapítás során csökkentő tételként veszik figyelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!