Gazdaság

2009.07.24. 02:27

Kikapcsolódás 35 milliárdból

Zalaegerszeg (vl) - Nem tudni, a béren kívüli juttatások megadóztatása hogyan hat majd az üdülésicsekk-vásárlásra, idén azonban már egymillió belföldi munkavállaló részesült a kedvezményes fizetőeszközből, 35 milliárd forint értékben.

Varga Lívia

Ez mintegy 30 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, az üdülési csekk 11 éves története tehát igazi sikersztori, hisz az elmúlt esztendőkben folyamatosan bővült a rendszerhez kapcsolódók köre: ma már 25 ezer gazdálkodó, 12 ezer szolgáltató és év végére várhatóan 2 millió üdülésicsekk-tulajdonos rendelkezik majd körülbelül 50 milliárd forint értékű üdülési csekkel, amivel jelenleg 35 fajta szolgáltatást lehet igénybe venni, derül ki a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A gazdálkodók 2009-ben eddig több mint 35 milliárd forintért vásároltak az üdülési, pihenési, kikapcsolódási, betegség-megelőzési, egészség-megőrzési, szabadidősport szolgáltatásoknál felhasználható üdülési csekket, amiből ez idáig 20 milliárd forint értékben használtak fel a kedvezményezettek.

Az alapítvány gazdálkodásának eredményéből, pályázati forrásokból, jogi és magánszemélyek felajánlásaiból képződő forrását egyébként a szociálisan rászorultak támogatásra fordítja. Ebben az évben 63 ezer hátrányos helyzetben élő személy juthatott összesen 2,2 milliárd forint értékű üdülési csekkhez.

A kedvezményes fizetőeszköz népszerűsége nagyrészt abban rejlik, hogy a cégek 71500 Ft-ig adó- és járulékmentesen vásárolhatják meg munkavállalóiknak és azok közeli hozzátartozóinak. S bár a közelmúltban megszavazták, hogy a csekkek 25 százalékos kulccsal adózzanak, az alapítvány ennek ellenére az eladások további növekedésével számol, igaz, a bővülés várhatóan nem éri el az elmúlt években tapasztalt növekedési mértéket. Karácsony Mihály, az MNÜA elnöke szerint egyébként a felhasználók száma reálisan 3 millió főig növelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!