Gazdaság

2009.07.24. 05:29

Édeskés áfazavar: nehezen boldogulnak a szabályokkal a cukrászok

Zalaegerszeg (vl) - Olcsóbb a Rigó Jancsi, ha csokis kockának hívják, s minden sütemény drágább, ha az elvitel helyett helyben fogyasztjuk el. Július eleje óta teljes a zűrzavar a hazai cukrászdákban, nem egyértelmű ugyanis, melyik termékre milyen áfakulcs vonatkozik.

Varga Lívia

- Július elseje óta a cukrászdákban két árat kell feltüntetni. Egyet az étlapon, egyet pedig a pultban - tudjuk meg a Cukrász Ipartestület elnökétől, Pataki Jánostól. - Mindezt azért, mert az áfaváltozás értelmében az elvitelre, illetve továbbértékesítésre elcsomagolt cukrásztermékre a 18 százalékos, míg a helyben fogyasztott süteményre a 25 százalékos áfakulcs vonatkozik. Kivételt képez ez alól a Rigó Jancsi, az ugyanis mindkét esetben a magasabb forgalmi adó hatálya alá tartozik. A dolog érdekessége, hogy a csokoládétortát viszont, aminek alapanyaga majdnem ugyanaz mint a Rigó Jancsié, a kedvezményes tarifák közé sorolták, holott, mint a szakember mondja, a kétféle édesség majdnem azonos összetevőkből készül, igaz, utóbbinak magasabb többek közt a koffeintartalma, ez indokolja a más besorolást.


Bár az áfakulcs emelkedett, Baranyai Bernadett nem fizetett többet a süteményért, mert a Betti Cukrászdában nem emeltek árat
Fotó: Ohr Tibor

- A lista logikája teljességgel érthetetlen - folytatja az ipartestület elnöke -, ugyanis míg egy kiló nyers rizsre 25 százalék áfát fizet a vásárló, az előfőzött termék 18 százalékkal adózik. De példaként hozhatnám a szállodai vendéglátást is, amit szintén a kedvezményes kulcs alá soroltak. A luxusszállóban a pezsgős, kaviáros reggeli árából tehát 18 százalék megy az államkasszába, a cukrászdában fogyasztott termékéből viszont 25. Árat viszont csak végszükségben emelhetünk, hiszen a süteményről válságban, a hitelek és kifizetetlen számlák csapdájában könnyen lemondanak az emberek.

Egyetlen termék, a fagylalt esetében viszont nincsen vita, a hűsítő édességre ugyanis a normál, 25 százalékos áfa az érvényes, aminek gombóca átlagosan tíz forintot drágult a forgalmi adó módosulása miatt.

Az Esztrol süteményesboltban is ennyivel kérnek többet egy gombócért, tudjuk meg Siposné Lakatos Éva cukrászmestertől.

- Nálunk, mivel a termékek többsége elvitelre készül, nem okozott kavarodást az áfaváltozás, ebben az esetben ugyanis egyértelmű a szabályozás - mondja az üzletvezető.

Bár az összetevőket már a magasabb áfakulccsal szerzik be, a Betti Cukrászdában egyelőre nem emelték az árakat.

- Teljesen tanácstalanok vagyunk, sok esetben ugyanis nem lehet eldönteni, melyik süteményhez melyik áfakulcs illik, ezért várjuk a Pénzügyminisztérium állásfoglalását - fogalmaz Gehér László, a cukrászda tulajdonosa.


Mindenki máshogy büntet majd?

A vám- és pénzügyőrség tájékoztatójának besorolása nem egyértelmű, a Pénzügymisztérium és az APEH állásfoglalása pedig ellentmond egymásnak. Hisz míg előbbi különbséget tesz helyben fogyasztott és elvitelre értékesített sütemények között, addig utóbbi szerint a fogyasztás helye teljesen érdektelen, ugyanis termékértékesítés történik, nem pedig szolgáltatás.

Máshogy büntet majd a fogyasztóvédő, az APEH és a vámos, szűrik le mindebből a cukrászok, akik ígéretet kaptak a szaktárcától, hogy ősszel újragondolják az áfatörvény módosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!