Gazdaság

2009.07.22. 06:29

Csak a hitel segíthet

Zalaegerszeg - Óvatos becslések szerint is legalább százmilliárd forintos hitelre lenne szüksége a mezőgazdaságnak, csak így biztosítható ugyanis a termelés s a fejlesztés folyamatossága. A Magyar Agrárkamara (MAK) a kereskedelmi bankoktól várná a segítséget.

Varga Lívia

A MAK mindezt levélben jelezte a Bankszövetségnek. A témáról a ZAMAK elnökét, gazdálkodót és pénzintézeteket kérdeztünk.

- Noha a válság a mezőgazdaság minden ágazatát érinti, legnagyobb erővel az állattartókra csapott le, a forint hirtelen gyengülése ugyanis rendkívül megdrágította az állategészségügyi előírások miatt szükséges beruházásokat, amelyek a nyereséget persze nem növelték - jegyzi meg a Zala Megyei Agrárkamara elnöke, Balogh Rudolf. - Tovább súlyosbítja a helyzetet a sertés- és baromfipiac hektikussága, s a szarvasmarhapiac évek óta tartó válsága, amiből még mindig nem látjuk a kiutat.


Bóbics László, a Zalatárnok-Tófej Mezőgazdasági Kft. kombájnosa egy tábla búza learatása után s indulás előtt a vágólapot igazítja
Fotó: Katona Tibor

A helyzet a növénytermesztésben sem sokkal kedvezőbb, hiszen a tavalyi év utolsó negyedének áresése idén tovább folytatódott, igazi profitra tehát nem számíthatnak a gazdálkodók, többségüknek hektáronkénti önköltsége sem térül meg - az olajosoknál, a kalászosoknál s a kukoricánál sem.

- Mivel a növénytermelés az elmúlt években kiegyensúlyozottan és jól jövedelmezett, a gazdák intenzív fejlesztésbe fogtak, idén azonban már nem termelődik meg a hiteltörlesztéshez szükséges összeg. A válság következtében ráadásul a bankok kevesebb hitelt adnak, azt is drágábban, gyakran egyoldalúan módosították a hitelszerződéseket, s megnövelték a fedezetbiztosítékot is, ami a gazdáknak szintén nagy gondot okoz. A megfelelő garanciák megteremtéséhez persze kormányzati támogatásra is szükség lenne - fogalmaz a ZAMAK elnöke, hozzátéve: ha a bankok nem tudnak normál kamatozású forrást biztosítani, az akár a termelők ötven százalékának talpon maradását is veszélyeztetheti.

A magyarországi kereskedelmi bankok tisztában vannak az ágazat forrásigényével. Az OTP és a Raiffeisen sajtóosztályán is azt közölték érdeklődésünkre, hogy amint eddig, a jövőben is részt kívánnak vállalni a mezőgazdasági termelők finanszírozásában.

Az ágazatban ugyan komoly differenciálódás figyelhető meg, ám a hitelképes vállalkozások segítését az OTP nem látja problémásnak. A Raiffeisen pedig már meg is hirdette közraktár alapú mezőgazdasági terményhitelét, tudtuk meg Papp Dánieltől, a bank Strukturált Ügyletek és Kereskedelem-finanszírozási Főosztályának főosztályvezető-helyettesétől.

A két pénzintézetnél folyamatosan jelentkeznek az agrárium szereplői, s ez alátámasztja az Agrárkamara által jelzett forráséhséget. A Raiffeisennél most a terményfinanszírozásnak van szezonja, az OTP-től főleg támogatás-előfinanszírozásra és EMVA-támogatással megvalósuló beruházások saját forrásának részbeni finanszírozására vesznek fel hitelt a termelők.

A Raiffeisennél átlagosan 100 millió és 1 milliárd forint közé tehető a hitelek összege, de vannak ennél nagyobb kölcsönök is. Az OTP-nél inkább a kis összegű, néhány százezres kérelmek a jellemzőek, ám akadnak 100 milliós nagyságrendű igények is. A banknál úgy gondolják: a hitelképes vállalkozások nem sokkal kockázatosabbak, mint más ágazatban.

A Raiffeisen tapasztalatai szerint az elmúlt években a rendkívül hektikus árváltozás s az intervenciós készletek körüli problémák nem segítették a piacot, ráadásul a finanszírozó bankok számos problémával szembesültek a közraktárak tekintetében is.

- A Bankszövetségen belül a közraktári finanszírozásban aktív pénzintézetek részvételével külön munkacsoport alakult azért, hogy összegyűjtse a javaslatokat annak érdekében, hogy a közraktárjegy fedezete mellett történő készletfinanszírozás a piaci szereplők számára még biztonságosabb s jobban használható formává váljon - közli Papp Dániel. - A Raiffeisen közraktári terményfinanszírozási konstrukciója egyébként az ügyfelek nagy többsége számára megfelelő, bár az egyre szigorodó feltételek miatt vannak, akik kihullanak a bírálati rostán.

Szigorodtak például a támogatások előfinanszírozására vonatkozó szabályok, hiszen a 2009-es költségvetési törvény alapján az MVH már az EU-forrású támogatásokból is visszatartja az esetleges lejárt köztartozások összegét. Az egyéb fedezetek banki elfogadási értéke is csökkent, amely egyrészt a Bázel II. szabályokból, másrészt az ingatlanpiac kedvezőtlen helyzetéből adódik, adott tájékoztatást az OTP Bank.


SOKSZOR A SAJÁT ERŐ IS HIÁNYZIK

Mivel Európában idén jó gabonatermés mutatkozik, exportálási lehetőségeink korlátozottak, a termelőknek tehát hosszú távú raktározásra kell felkészülniük, annál is inkább, mert a belső felhasználás kicsi, a malmok, takarmánykeverők pedig a banki hitelek nehéz hozzáférhezősége miatt képtelenek nagyobb mennyiségű gabonát felvásárolni. A beragadt termények nehézkes értékesítése miatt tehát a növénytermesztésben elsősorban forgóeszközhitelre van szükség, világít rá a problémára dr. Tolvaj Győző, a Zalatárnok-Tófej Mezőgazdasági Kft. vezetője, aki szerint saját erő híján a gazdálkodók egy része a fejlesztési huitelekre sem tud pályázni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!