Gazdaság

2009.03.25. 03:28

A ZMKIK elnöksége a kötelező tagságért

Zalaegerszeg (hp) - A kamarai működéssel kapcsolatos kérdéseket vitatott meg, és hozott döntéseket tegnap a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK) elnöksége.

Hajdu Péter

A tegnapi elnökségi ülésen a testület többek között meghosszabbította újabb négy évvel a kamara könyvvizsgálójának tavasszal lejáró megbízatását, továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kollégiumaiba választott megyei tagokat, majd kamarai díjak odaítéléséről is döntöttek. Utóbbiakat a ZMKIK küldöttértekezletén hirdetik ki, illetve adják át.

A testület napirendi pontjai között szerepelt a kamarai rendszer továbbfejlesztésének kérdése. Ehhez a témához a térségi szervezetektől beérkező javaslatokat ismertették. Többek között a kamara keszthelyi, hévízi térségeitől, valamint a kereskedelmi tagozattól érkeztek javaslatok, mit képviseljen az országos szervezetben a ZMKIK. A kérések többsége a kamarai rendszer indulásakor még létező, de később az új kamarai törvényben már megvont, kötelező kamarai tagság visszaállítását sürgette. Az elnökség számos tagja támogatta hozzászólásában ezeket az indítványokat, kiegészítve azzal, hogy a kötelező tagság mellett a kötelező vállalkozói regisztráció bevezetésére is szükség lenne. Többek között elhangzott, el kellene érni, hogy a kamara adja ki a működési engedélyeket, illetve, ha a vállalkozással kapcsolatban problémák merülnek fel, azt vissza is vonhassa. Mivel ezeket a kérdéseket törvény szabályozza, az elnökség a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához továbbítja az elhangzottakat azzal, hogy az MKIK a kormányzati és törvényhozói kapcsolatai révén igyekezzen törvénymódosítást elérni.

Az elnökség döntött a térségi irodák működtetéséről is. Lenti, Hévíz és Zalaszentgrót esetében került szóba a kérdés. A térségi kamarai szervezetek felhatalmazást kaptak, hogy szervezzék meg az irodák működtetését, amihez a forrást biztosítja az MKIK. A kamara elnöksége ezt követően a küldöttgyűlés, ügyvezetés és az elnök hatáskörével kapcsolatos alapszabály-módosítási javaslatokat vitatta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!