Gazdaság

2008.05.16. 02:25

Fontos a telepítés

Zalaegerszeg, Nagykanizsa (pa, tt) - A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége tegnap félszáz mázsányi méretes pontyot engedett a megyeszékhelyi Gébárti-tó és a kanizsai Csónakázó-tó vizébe.

Zalai Hírlap

A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége tegnap 12 mázsa ponttyal gazdagította a Gébárti-tó halállományát - a sokat próbált pecások nagy örömére többkilós példányok is landoltak a vízben. A pontytelepítésre idén már második alkalommal került sor, tudtuk meg Valentini Tibortól, a szövetség ügyvezető elnökétől, aki azt is elmondta, hogy tavaly ősszel 16, idén tavasszal pedig hat mázsa balatoni keszeget is engedtek a tóba. Mint megtudtuk, a mostani gébárti telepítés 878 ezer forintjába került az egyesületnek, s a további bevételek alapján döntik el, hogy a soros őszi telepítéskor mekkora halállománnyal gazdagítják majd a zalai horgászok közkedvelt megyeszékhelyi állóvizét.

Valentini Tibor kihangsúlyozta továbbá, hogy a telepítést követően hat napig pontyfogási tilalom lép életbe, mely természetesen a pecázást, illetőleg más halak kifogását nem tiltja. A pontyvadászat legközelebb tehát jövő hét szerdán indulhat meg Gébárton.

Az ügyvezető elnök beszámolt arról is, hogy a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége legközelebb a Mura halállományát bővíti: a tervek szerint kilenc nap múlva 10 ezer előnevelt süllőt engednek bele a folyóba Letenyénél és Tótszerdahelynél. 

Nagykanizsán is időszerűnek tartották a haltelepítést, a város közelében lévő Csónakázó-tónál tegnap közel 40 mázsányi méretes ponty került a vízbe. Az akciót szintén finanszírozó és lebonyolító Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége amúgy évente többször is telepít, pontyot háromszor is.

- Pontyot évente háromszor, nyár elején és végén, valamint a fagy beállta előtt telepítünk a tóba - mondta Gombos Imre, a szervezet elnöke. - Ezenkívül keszegből, süllőből és csukaivadékból is rendszeres az utánpótlás. Évente közel 8,5-9 millió forintot költünk a Csónakázó-tó ez irányú fejlesztésére, szerencsére a területi- és napijegyekből futja a haltelepítésre.

A tegnap tóba engedett állomány Somogyapátiból érkezett, a szállító két részletben hozta a halakat. A tóparton több helyi horgász is készenlétben volt, a kopoltyúsok pillanatok alatt a vízbe kerültek.

- A telepítés roppant fontos, hiszen folyamatosan szükség van utánpótlásra - folytatta a szövetség elnöke. - A Csónakázó-tónál amúgy már március elejétől lehet pecázni, de most - a telepítés miatt - egy hétre ismét horgászati tilalmat rendelünk el. Jövő csütörtöktől azonban ismét szabad a vásár, a Kanizsa környéki pecások újból leülhetnek a Csótó partjára, s hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek.

Ezek is érdekelhetik